Een van de belangrijkste nieuwe features van de 3.0-firmware is dat de mogelijkheid voor ontwikkelaars om bepaalde diensten te verkopen in hun applicaties. Tot nu toe was het alleen mogelijk om een app te verkopen via de App Store, nu kan er ook in de apps zelf gehandeld worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in een spelletje wapens of andere attributen te verkopen.

Deze zogeheten in-app businessmodellen zijn niet alleen van toepassing op spellen. Een voorbeeld is een applicatie waarin beoordelingen van restaurants, hotels en winkels worden aangeboden. Voor elke update zou betaald kunnen worden. De krant USA today overweegt maandelijks of jaarlijks een vergoeding te vragen voor sport- en reiscontent. Schrijvers overwegen hun werk aan te bieden in aparte downloads in plaats van in zijn geheel, bericht Businessweek.

Push notifatie

Ontwikkelaars zijn blij dat Apple toegang tot de iPhone geeft met meer dan 1.000 api's (application program interfaces). Daarnaast is het mogelijk om hardware te ontwikkelen die horen bij bepaalde apps. Die accessoires worden dan aangesloten op de dockingpoort van de iPhone of iPod Touch.

Daarnaast kunnen applicaties het push notificatiesysteem van het Apple-apparaat gebruiken. Daarmee wordt de app aangesloten op een server van Apple en is er een constante verbinding met de iPhone. Via die verbinding kunnen berichten en notificaties worden verstuurd, zelfs als de bijbehorende app afgesloten is. Dit systeem is er gekomen omdat het teveel energie vreet om apps op de achtergrond te laten draaien, zoals dat wel gebeurt bij de concurrentie.

Gekraakt

De 3.0-firmware wordt woensdag via iTunes verspreid en is gratis voor iPhone en iPhone 3G gebruikers. Voor het upgraden van een iPod Touch vraagt Apple tien dollar.

De hackers van het iPhone Dev Team hebben er voor gezorgd dat de nieuwe firmware alweer gekraakt is, behalve op de gloednieuwe iPhone 3G S. Het team is van plan de software voor het jailbreaken en unlocken vrij te geven nadat Apple de update heeft verspreid.