Apple-ceo Steve Jobs heeft maandagavond Nederlandse tijd op de opening van de Worldwide Developers Conference in San Francisco de nieuwe iPhone onthuld. De naam van het nieuwe toestel: iPhone 4. De nieuwe iPhone is slechts 9.3 mm dik, 24 procent dunner dan de huidige iPhone 3G (van 12.3 mm dik).

Antenne-rand

Voor het eerst is ook het ontwerp aangepast. De nieuwe iPhone heeft minder ronde hoeken, een platte glazen achterkant en een metalen zijkant. Die metalen band langs de randen doet dienst als antenne: de ene kant voor Bluetooth, WiFi-n en GPS en de andere kant voor UMTS (mobiel internet) en GSM.

De iPhone 4 heeft een scherper scherm gekregen die Jobs een 'Retina Display' noemt. De verbeterde schermtechniek levert een beelddichtheid van 326 pixels per inch (ppi), iets meer dan die in bijvoorbeeld Sony Ericssons X1. Volgens Jobs is 300 ppi de zichtbare limiet voor mensen op twintig centimeter afstand. "Deze schermtechniek zorgt voor zeer scherpe tekstweergave", aldus Jobs. Het scherm heeft ook een hogere resolutie dan de huidige iPhones: 960 bij 640 pixels. Dat is vier keer zoveel pixels als de huidige smartphones van Apple tonen.

Videobellen

De nieuwe smartphone van Apple heeft ook een camera aan de voorkant voor videobellen. Deze videobelfunctie heet FaceTime en werkt vooralsnog alleen via WiFi, aldus Jobs. FaceTime kan naast de nieuwe frontcamera ook de camera aan de achterkant gebruiken. FaceTime werkt voorlopig alleen met twee exemplaren van de iPhone 4. Videogesprekken voeren met andere telefoons is voorlopig niet mogelijk.

Het toestel heeft 16 of 32 GB opslagcapaciteit, en is vanaf 24 juni beschikbaar in de vijf eerste landen, in zwarte of witte uitvoering. De Amerikaanse prijzen bedragen 199 dollar voor het 16 GB-model en 299 dollar voor het 32 GB-model, bij een 2-jarig abonnement. De iPhone 4 is eind september in 88 landen te koop. In juli is het toestel in Nederland verkrijgbaar.

1GHz en gyroscoop

De iPhone 4 beschikt zoals al verwacht over Apple's zelf ontwikkelde A4-processor met een kloksnelheid van 1 GHz. Die chip zit ook al in de iPad. De 5 megapixel camera aan de achterkant heeft nu ook led-flits. Een tweede microfoon helpt bij het afschermen van achtergrondgeluid voor de persoon waarmee je belt. Nieuw is ook een gyroscoop. Samen met de accelerometer volgt het toestel nu bewegingen langs zes assen.

Ondanks al deze nieuwe snufjes is toch ook de batterijtijd van de nieuwe iPhone flink verlengd. De iPhone 4 vereist net als de 3G-uitvoering van de iPad een microsim. Die kleinere versie van de reguliere simkaart wordt inmiddels door alle Nederlandse providers geleverd.

iPhone OS 4.0

Verder zijn er ook meer details bekend gemaakt over iPhone OS 4.0, dat als nieuwe naam iOS 4 krijgt. Apple heeft die nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem in april al aangekondigd. Het nieuwe systeem biedt de mogelijkheid tot multitasken, ook voor de iPhone 3G S, heeft folders om de wildgroei aan apps in te tomen en biedt meer beheerfeatures voor bedrijven. De update naar iOS 4 is vanaf 21 juni beschikbaar.

iAd

Jobs heeft ook advertentiesysteem iAd getoond. Zestig procent van de reclameinkomsten gaat naar ontwikkelaars. Grote adverteerders hebben al voor 60 miljoen dollar iAds ingekocht. Het advertentieprogramma start op 1 juli. Met iAds gaat Apple op mobiel reclamegebied de strijd aan met Google, dat op het web oppermachtig is wat betreft advertenties.

Apple verwacht na acht weken een marktaandeel van 48 procent op de mobiele advertentiemarkt. Grote bedrijven als Nissan, Citi, Unilever, AT&T, Chanel, Disney en Best Buy hebben zich al aangemeld voor iAd.

App Store en iPad

De App Store is vorige week de grens van 5 miljard downloads gepasseerd, vertelt de topman. Volgens Jobs zijn er nu 225.000 iPhone-apps. Wekelijks worden er 15.000 nieuwe apps ingediend. Apple keurt daarvan 95 procent goed binnen zeven dagen, aldus Jobs. Voor de iPad zijn nog 8500 exclusieve apps.

Per iPad hebben gebruikers gemiddeld al 17 apps gedownload. Ook hebben iPad-gebruikers in twee maanden tijd al vijf miljoen e-books gedownload. De iPad is zoals eerder aangekondigd vanaf eind juli ook in Nederland te koop.

Miljard dollar

Apple heeft tot op heden 1 miljard dollar aan ontwikkelaars van apps uitgekeerd. Jobs noemt dat cijfer "zijn favoriet". "We hebben de meest levendige ontwikkelgemeenschap ter wereld." In de Verenigde Staten heeft Apple met de iPhone volgens onderzoeksbureau Nielsen 28 procent van de smartphonemarkt in handen. Alleen de Blackberry van RIM (Research In Motion) heeft nog een groter aandeel, maar dat slinkt wel, terwijl dat van Apple groeit. Android van Google staat op 9 procent.

Bekijk ook de video Wat vind jij van de aankondiging? Laat het weten in de peiling.