De verkoopprijzen van de iPhone 5 verschillen enorm per land. Vandaag is het nieuwe toestel van Apple in de verkoop gegaan in 22 landen. Buiten de Verenigde Staten krijgen kopers in Hong Kong de beste deal, in Italië moet je het meeste geld neerleggen, heeft onderzoeker Setteb.it berekend, schrijft The Next Web.

In Italië gaat het topmodel, de 64GB-versie, voor 949 euro over de toonbank. In de Verenigde Staten is dat omgerekend 715 euro en in Hong Kong 720 euro. Hong Kong is al jaren de goedkoopste plek om de iPhone te kopen omdat de Chinese semi-autonome stadstaat geen belastingen op de prijs stapelt. Maar nu is door Apple besloten de verkoopprijs daar met 10 procent te verhogen. Daardoor is het lichtjes duurder geworden dan de Verenigde Staten.

Belastingen van grote invloed

De prijzen worden in eerste instantie door Apple zelf vastgesteld. De onderzoekers zijn uit gegaan van de prijzen die gehanteerd worden door de Apple Online Stores voor het model met 64GB. Bovenop de prijzen van de leverancier komt natuurlijk nog de lokale belastingen, die in Italië 21 procent zijn. Nederland heeft tot 1 oktober nog een btw van 19 procent.

Overigens weerhoudt de prijs en de economische crisis de Italianen er niet van massaal voor de deur te liggen om het nieuwe toestel als eerste te kopen. Deze ochtend stonden 300 Italianen voor de enige Apple Store in de rij. Ook in Nederland ontstond een rij, maar de goedkoopste iPhone was al in 10 minuten uitverkocht. Dal leidde tot grote woede, schrijft De Telegraaf.

Apple Store Amsterdam opent deuren voor iPhone 5: