Deze twee maatregelen zijn allebei eerder dit jaar officieel aangekondigd. Apple liet developers eind maart weten dat het per 1 mei apps weigert die het unieke identificatienummer (UDID) van een iOS-apparaat opvragen en apps die geen ondersteuning hebben voor hedendaagse iOS-schermen. Dat laatste betreft én de hogere resolutie van Retina-schermen én het langere scherm van de iPhone 5.

Officieus al uitgevoerd

Dit nieuwe verbod voor toegang tot de iTunes App Store geldt overigens ook voor updates die bestaande apps bijwerken. In de praktijk hanteerde Apple dit bijgewerkte toegangsbeleid al vóór zijn officiële mededeling aan developers. Enkele ontwikkelaars kregen in maart vorig jaar te horen dat hun app niet in de App Store werd toegelaten vanwege het gebruik van UDID's.

Naast de ban op UDID-gebruik voert Apple verplichte ondersteuning voor high-res Retina-schermen door en voor het 4 inch iPhone 5-scherm. Laatstgenoemde heeft meer ruimte 'bovenaan', wat in de praktijk neerkomt op een extra rij app-iconen (5 rijen plus het dock onderin, in plaats van 4 rijen plus het dock). Hiermee zijn iPhones met de kleinere schermmaat niet buitengesloten, maar developers móeten ook gebruik maken van de extra schermruimte van de iPhone 5.

Op Computerworld.nl:

Wat is UDID, en hoe werkt het?