De ooit spannende onthulling van het nieuwe model van Apple’s iPhone is ook dit jaar slechts een bevestiging van uitgelekte details. Voor het eerst presenteert de smartphonemaker twee modellen tegelijkertijd.

De nieuwe iPhone 5S borduurt verder op zijn populaire voorganger en levert opnieuw meer rekenkracht en grafische kwaliteit met een 64-bit A7-processor (voor het eerst in een smartphone). Het toestel komt ditmaal in drie kleuren; zwart/antraciet, wit/zilver en goud/wit.

Apple maakt verder een uitstapje met de iPhone 5C. Aan dit model, gebouwd met goedkoper plastic en mindere specificaties, maar met dezelfde afmetingen, hangt een minder duur prijskaartje.

Touch ID scant vingerafdruk

De opvallendste nieuwe feature op vlaggenschip 5S is Touch ID. Een vingerafdrukscanner waarmee het toestel beveiligd wordt. Volgens Apple wordt de afdruk lokaal opgeslagen en kunnen andere apps er niet bij. De iPhone 5S heeft daarnaast een nieuw camera-systeem met een f/2.2-lens en een 15 procent grotere beeldsensor.

De camera heeft een dual-LED flitser, die overbelichting voorkomt en kleurenbalans beter behoudt. Met de nieuwe 'Burst-mode' kunnen er 20 foto's in 2 seconden worden geschoten. Ook heeft het apparaat een extra sensor in huis via de M7-chip die bewegingsdata voor apps verzamelt.

De prijzen van de iPhone 5S komen overeen met zijn voorganger: 199 dollar (16GB) 299 dollar (32GB) en 399 dollar (64GB) bij een 2-jarig contract in de VS. De iPhone 5S komt vanaf 20 september beschikbaar. Het is nog onbekend of het toestel dan ook direct in Nederland te koop is.

iPhone 5C is plastic iPhone 5

De goedkopere iPhone 5C (99 dollar voor 16GB of 199 dollar voor 32GB bij een 2-jarig contract in de VS) heeft net als de iPhone 5 de A6-processor aan boord. Ook de schermgrootte van 4 inch en schermresolutie van 1136 x 640 pixels is gelijk aan de iPhone 5.

Het grootste verschil is de plastic behuizing (in plaats van glas en staal) en de iets grotere batterij die voor betere prestaties moet zorgen. De iPhone 5C komt in 5 verschillende en felle kleuren: groen, wit, blauw, roze en geel.

iOS 7 nog niet beschikbaar

Het verbeterde en hervormde iOS 7 is nog niet beschikbaar. Bij iOS 7 is zowel de functionaliteit als het design op de schop gegaan. Het mobiele besturingssysteem is op de WWDC-conferentie in juni al geïntroduceerd en is na zes bèta-versies bijna af. De download volgt vanaf 18 september en is gratis.

Met nieuwe functies als Controlecentrum, een berichtencentrum, de mobiele variant van AirDrop voor het delen van bestanden over WiFi en de aangepaste multitasking heeft iOS 7 meer te bieden dan zijn voorganger.

Gebaren spelen een grote rol in het nieuwe iOS. De interface registreert bewegingen van het apparaat, maar navigatie is ook sterker verbonden met vingerbewegingen. Het meldingenscherm is naar beneden te halen (ook op het vergrendelingsscherm) en vegen over het scherm in toepassingen fungeert als vorige-knop.

De nieuwe iOS-versie is geschikt voor iPhones vanaf de iPhone 4, iPads vanaf de iPad 2 en de iPod Touch. Niet alle functies (denk aan camera-filters, panorama’s, AirDrop en iCloud) zijn op toestellen ouder dan de iPhone 5 beschikbaar.