Volgens analist Katy Huberty van Morgan Stanley heeft Apple van de nieuwe iPhone 20 procent meer besteld dan van diens voorganger iPhone 5s. Ze verwachtte volgens Business Insider 'slechts' een stijging van 12 procent in de verkopen van de iPhone, maar stelt die verwachtingen nu sterk naar boven bij.

Van iPhone 4s naar iPhone 6

Volgens Huberty zullen veel bezitters van oudere iPhones, zoals de iPhone 4s, nu hun toestel dumpen ten faveure van de iPhone 6, die naar verluidt een veel groter scherm zal hebben. De iPhone 4s zal volgens haar wel in het portfolio blijven als budget-iPhone, waardoor de gefaalde iPhone 5c mogelijk snel zal verdwijnen.

De iPhone bepaalt zo'n 60 procent van Apples omzet en nog eens een hoger percentage van de winst. Daarentegen lijkt de iPad zijn echte glorietijd te hebben gehad. Volgens Huberty is de groei in de gehele tabletmarkt dit jaar slechts 12 procent in plaats van de eerder verwachte 26 procent. het gemis aan innovatie wreekt zich, zegt ze. Daardoor zullen de mainstream Android-tablets verder marktaandeel winnen van Apple vanwege het prijsvoordeel.

iPhone 6 bedreigt de iPad-verkoop

Maar erger nog zal de iPhone 6 de iPad pijn gaan doen. Website BGR doet aan de hand van de cijfers van Morgan Stanley de gedurfde voorspelling dat de iPhone 6 met zijn grotere scherm de iPad een flinke dreun gaat geven tijdens de kerstperiode van dit jaar, traditioneel de lucratiefste periode voor hardwareleveranciers. "Het wordt waarschijnlijk de grootste zorg voor Apple, maar als de iPhone 6 goed verkoopt kan dat de dalende omzet in tablets compenseren."