Dat zegt Terry Gou, oprichter van de grote elektonicafabrikant. Dit nieuws is afgelopen vrijdag gemeld door het Chinese persbureau Xinhua. Het gaat om robots die routineuze werkzaamheden verrichten zoals spuitwerk, lassen en het monteren van producten.

'Foxconn moet wel'

Het productiebedrijf heeft op dit moment ongeveer 10.000 robots in zijn fabrieken. Dat aantal moet komend jaar stijgen naar 300.000 stuks en binnen 3 jaar moeten het er 1 miljoen zijn.

Tegenover het Amerikaanse persbureau Reuters stelt een analist dat Foxconn geen keus heeft. De fabrikant kan de stijgende loonkosten in China niet aan. Als de werknemers niet worden vervangen door robots zou het bedrijf genoodzaakt zijn de fabrieken ergens anders te vestigen. De afgelopen jaren zijn bedrijven voor productie juist meer en meer naar het goedkope China uitgeweken.

Zelfmoorden

Foxconn is de grootste fabrikant van elektronische apparatuur ter wereld. Naast de iPhone en iPad van Apple maakt het bedrijf onder andere producten voor Asus, Amazon, Intel, HP, Dell, Nintendo, Nokia en Sony Ericsson.

Volgens Xinhua heeft Foxconn op dit moment 1,2 miljoen mensen in dienst waarvan er 1 miljoen werkzaam zijn in China. Het bedrijf kwam de laatste jaren meerdere malen in opspraak. Abnormaal veel werknemers plegen zelfmoord, dit zou onder andere komen door de slechte werkomstandigheden in de fabrieken.