Een rechter heeft de Londense student Emmanuel Nimley veroordeeld tot zes maanden cel. De student nam films in de bioscoop op met zijn iPhone en plaatste de opnames vervolgens op filesharingsites. Hij verdiende hier geen geld mee maar deed het puur voor de waardering.

Banen- en geldverlies

Volgens de Federation Against Copyright Theft (FACT), de Britse tegenhanger van piraterijbestrijder BREIN, is dit een doorbraak. Eindelijk krijgt iemand celstraf voor het illegaal opnemen en verspreiden van films, aldus de Federation.

Het opnemen van bioscoopfilms met een camera en het verspreiden daarvan kost de filmindustrie volgens FACT ruim 500 miljoen Britse ponden per jaar. Bovendien zouden er duizenden banen op het spel staan. De Britse organisatie zegt dan ook te hopen dat de uitspraak van de rechter effect heeft op andere uploaders.

'Doelbewust bedrog'

De rechter was in zijn uitspraak niet mals voor Nimley. Volgens de rechter lijkt wat de student deed misschien onschuldig plezier en een eerlijk spel, maar verder van de waarheid kan het volgens hem niet staan. “Met uw actie bedroog u doelbewust de gehele filmindustrie. Het verspreiden van films ontneemt de industrie inkomsten. Daarmee raakt u de hele filmindustrie in haar hart”, zei de rechter tegen Nimley.

De rechter voegde daar aan toe dat hij er geen twijfel over had dat de student doorgegaan was met het illegaal verspreiden van films als de man niet was veroordeeld. Volgens de rechter was het namelijk een bewust en zorgvuldig uitgevoerd plan van Nimley om de films zo op te nemen.

Watermerk

Nimley is in maart van dit jaar opgepakt in een bioscoop in de Londense wijk Harrow waar hij al zijn opnames maakte. De student is opgespoord nadat FACT zijn opnames had bestudeerd. Via een watermerk dat op iedere filmrol zit, is namelijk de bioscoop te identificeren waar een opname gemaakt is. Met hulp van het personeel van de bioscoop werd de student door de politie op heterdaad betrapt. De politie pakte hem op toen hij opnames maakte van de film The Bounty Hunter.