De app kan automatisch foto's maken die aan elkaar grenzen, en plakt ze daarna als één geheel aan elkaar. Daarbij houdt de software rekening met de richting waarin de foto's zijn genomen zodat er een driedimensionaal beeld wordt gemaakt van het geheel. Dat 3D-totaalbeeld wordt direct op de iPhone opgebouwd.

Daarvoor is wel minstens een iPhone 3G S vereist; op oudere iPhones draait de app niet. Na deze release voor iOS brengt Microsoft de Photosynth-app uit voor het eigen mobiele besturingssysteem Windows Phone 7. Het is nog niet bekend wanneer die uitkomt.

Facebook, Bing Maps

Photosynth-foto's zijn via de app meteen te delen op Facebook, via de open source-connector, en op Bing Maps of Photosynth.net van Microsoft zelf. De met deze app genomen panoramafoto's zijn ook bruikbaar voor andere apps die toegang hebben tot de 'fotorol' van de iPhone.

Photosynth is in 2007 onthuld als project van Microsofts labs. De online-dienst weet foto's van verschillende mensen, en genomen op verschillende momenten, aan elkaar te plakken. Die tech-preview is in 2008 in de vorm van een pc-applicatie, voor Windows, gegoten.