Powermat brengt in januari een softwarematige upgrade uit waarmee 15-watt door materiaal van zo'n 3 centimeter getransporteerd kan worden. Ook is er ondersteuning voor nieuwe typen Qi-apparaten en de nieuwste iPhone van Apple. Het bedrijf is daarnaast van plan om een nieuwe technologie op de markt te zetten voor onder het tafelblad, zodat telefoons die op het bureau worden gelegd worden opgeladen.

Met de overstap van 5 naar 15 watt in de aankomende upgrade, kunnen Powermat-opladers even snel opladen als gewone bedrade opladers, aldus Powermat-CTO Itay Sherman. De nieuwe versie wordt officieel onthuld op elektronicabeurs CES begin januari en het bedrijf belooft andere softwareverbeteringen in de toekomst, met onder meer 65 watt om alles van tablets tot laptops op te kunnen laden.

De softwareupgrade is belangrijk omdat er nu native ondersteuning is voor Qi-apparaten, zoals de iPhone 8 en de iPhone X, Apple's eerste smartphones die draadloos kunnen opladen. Een upgrade eerder dit jaar zorgde voor compatibiliteit met de Qi-standaard, maar bood enkel 5W. De nieuwe software biedt ook 7,5 watt snelladen voor de nieuwe iPhones en veel Android-toestellen.

Hierna: Een blik op de inductietechnologie

Powermat was in het verleden een directe concurrent van standaard Qi van het Wireless Power Consortium. Het was een early mover en kreeg daarom vat op een nog opkomende markt, mede door geavanceerdere logfeatures die de systemen interessanter maakten voor bedrijven. Powermats zie je daarom overal terug in vliegvelden en winkelcentra. Het bedrijf meldt 12.000 oplaadpunten in Europa en de VS en het wordt gebruikt in miljoenen auto's en smartphones.

De draadloze oplaadtech werkt met behulp van inductie in plaats van magnetisch, wat een grotere afstand toestaat tussen de oplader en het op te laden apparaat. Powermat voegde aan zijn nieuwste opladers een grotere spoel toe, waardoor er nu een afstand van 3,8 centimeter overbrugd kan worden.

"Met deze oplaadtechnologie heb je geen draden meer op je bureau of tafel", zegt Sherman. "In het verleden was er wat terughoudendheid in de adoptie van de technologie, omdat je nog steeds draden zag lopen bovenop je bureau. Dat hoeft nu niet meer."

Op de laatste pagina: Is Qi de toekomst?

De nieuwe lader kun je met twee schroeven onder een bureaublad of vergadertafel vastmaken en een sticker op het blad zelf laat gebruikers zien op welke plek ze hun smartphones kunnen neerleggen om op te laden. De firmware bevat ook een algoritme waarmee wordt bepaald hoe ver energie moet doorstralen naar een object.

Powermat is onderdeel van het consortium Airfuel Alliance, die ontstond uit een fusie in 2015 tussen oplaadgroepen Power Matters Alliance (PMA) en de Alliance for Wireless Power (A4WP). Ze zijn in principe een concurrent van de Wireless Power Consortium en diens Qi, maar zorgen dus nu wel voor compatibiliteit.

Omdat de Qi-specificatie open is, biedt de nieuwste upgrade van Powermat compatibiliteit, legt CTO Sherman uit. "Oplaadapparaten die we nu op de markt hebben zijn upgradebaar naar WPC's Qi-specificatie, maar het nieuwe design zal van meet af aan compatibel zijn. Om eerlijk te zijn is het verschil tussen de twee technologie├źn erg klein. De markt is aan het consolideren."