Bezitters van een iPhone bieden die massaal voor inruil aan bij webshops die een dergelijke service bieden in de aanloop van de aankondiging van de nieuwe iPhone 5. Vergeleken met de periode voor de lancering van de iPhone 4s is de inruilbereidheid tot aan 600 procent hoger, zegt de Amerikaanse webshop Gazelle tegen 9to5Mac.

Veel meer dan vorig jaar

Voorafgaand aan de introductie van de iPhone 4s werd er door consumenten nog vanuit gegaan dat de iPhone 5 aanstaande was en was er al een grote bereidheid het oudere toestel in te leveren, maar de honger naar de 'echte' iPhone 5 is nu vele malen groter. Consumenten kunnen bij de webshop hun iPhone ruilen tegen een cheque, tegoedbon of Amazon cadeaubon. Met de bedoeling dus die te verzilveren zodra de iPhone 5 beschikbaar is.

Een maand geleden meldde eBay al een enorme toename van het aantal aangeboden iPhones. Die toename kwam door de toen sterker wordende geruchtenstroom dat Apple met een nieuwe iPhone zou komen. Deze 12e september werd toen al genoemd als dag waarop Apple zijn presentatie zou doen.

Waarde gaat nu snel omlaag

Overigens is de waarde van dergelijke ingeruilde iPhone 4s'sen, en ook voorloper iPhone 4, met 60 dollar gedaald in de laatste maand en die inruilprijzen zullen na vanavond hard kelderen. “Na de aankondiging van het nieuwe toestel verwachten we dat de prijzen dramatisch zullen dalen", zegt de directeur van Gazelle, Anthony Scarsella.

Bij een andere webshop, Glyde, variëren de inruilprijzen nu van 113,75 dollar voor een iPhone 3GS 8GB tot 403,75 dollar voor een iPhone 4s 64GB. Een iPhone 4s 16GB doet nu nog 342,75 dollar maar zal eind deze week zijn gedaald naar 200 dollar, verwacht de hoogste baas van Glyde, Drew Lieberman.