Volgens Hongfujin leidde het oorspronkelijke bedrag van de schadevergoeding de aandacht af van waar het echt om gaat. Het bedrijf heeft de rechter ook gevraagd de bevroren banktegoeden van de aangeklaagde journalisten weer vrij te geven. Daar staat tegenover dat het de werkgever van de journalisten als gedaagde heeft toegevoegd.

Woensdag maakte Hongfujin nog bekend dat het 3,8 miljoen dollar eiste van de twee Chinese journalisten van China Business News. Het duo publiceerde over mogelijke misstanden in de Hongfujin-fabriek waar de Ipod Nano gemaakt wordt.

"Om de aandacht van het publiek te vestigen op waar het echt om gaat, zal Hongfujin de oorspronkelijke claim intrekken", zo liet moederbedrijf Foxconn in een verklaring aan de Taiwanese beurs weten.

De maker van de Ipod wil zijn gelijk halen na een stortvloed aan negatieve publiciteit over slechte werkomstandigheden voor het personeel. Uit eigen onderzoek van Apple bleek dat de misstanden meevallen.

De claim richt zich vooral op een artikel van 15 juni, waarin de Chinese journalisten de gezondheid van de medewerkers ernstig in twijfel trekken. Hongfujin verklaarde hierop dat 99 procent van de medewerkers gezond en fit is. China Business News zegt echter op de eigen blogpagina dat het betrouwbare bronnen heeft voor zijn beweringen.