De Number Recource Organization (NRO), de officiële vertegenwoordiger van de vijf regionale internet registries (RIR) die de verdeling van de adressen in de gaten houdt, heeft dit bekend gemaakt.

NRO-voorzitter Axel Pawlik zegt dat dit een belangrijke mijlpaal is in de groei en ontwikkeling van het internet. Nu wordt echt aanschouwelijk dat het van vitaal belang is dat men serieus werk gaat maken van IPv6. Omdat we door de beperkte hoeveelheid IPv4-adressen “niet onze ambities waar kunnen maken die we hebben voor het internet”, aldus Pawlik. “De uitrol van IPv6 is een belangrijke infrastructurele ontwikkeling die netwerken in staat zal stellen om de miljarden mensen en apparaten te ondersteunen die de komende jaren online willen.”

Investeren

Er wordt al lang geroepen dat de verschillende belanghebbenden nu echt moeten investeren in IPv6, omdat er anders problemen zullen komen. Volgens Hurricane Electric zijn er op dit moment nog voor 592 dagen IPv4-adressen. In de loop van 2011 raken we er dus doorheen. Volgens cijfers van nonprofit internetcoördinator RIPE zijn er in Nederland nog maar 160 IPv6-blokken met ip-adressen toegewezen.

Het NRO heeft een paar aanbevelingen voor regeringen, leveranciers, bedrijven, telecomaanbieders en gebruikers. Bedrijven moeten hun diensten zoals webhosting klaar maken voor IPv6, zodat IPv6-gebruikers er toegang toe hebben. De software- en hardwarefabrikanten moeten IPv6-ondersteuning in hun producten inbouwen. Regeringen moeten een leidende rol op zich nemen door hun content en diensten beschikbaar te maken over IPv6.

Eindgebruikers

Maar ook eindgebruikers worden aangesproken. Die zouden van hun ISP’s en ict-leveranciers moeten eisen dat die IPv6-ready zijn. De eindgebruikers moeten zorgen voor de vraag naar IPv6, zodat IPv6 een concurrentievoordeel oplevert voor de leveranciers. Pas dan gaan bedrijven er serieus over denken om over te stappen, omdat het anders voor hun te duur is.

Bron: Techworld