Noord-Amerika heeft vrijwel geen IPv4-adressen meer tot zijn beschikking. Over twee tot vier weken zijn de aller-allerlaatste 12.34.56.78-achtige combinaties vergeven, verwacht het Amerikaans register voor internetnummers ARIN. "We hebben minder dan 500 kleine blokken beschikbaar. Gezien we normaal gezien 300 tot 400 verzoeken per maand krijgen, kun je nagaan dat we er bijna doorheen zijn", zegt CEO John Curran van ARIN.

Pssst, adresje kopen?

ISP's die klanten van een nieuw IPv4-adres willen voorzien, komen op een wachtlijst te staan en krijgen zodra adressen beschikbaar weer zijn - oude, niet langer gebruikte adressen worden gerecycled - een belletje dat ze afgehaald kunnen worden. Een andere, meer kostbare mogelijkheid is via een transfermarkt een straatje internetadressen aanschaffen. Ook grote bedrijven maken hier gebruik van.

In Europa, Azië en Latijns-Amerika zijn de IPv4-adressen al ruim een jaar officieel uitverkocht. Ook voor ISP's in deze regio's geldt het wachtlijstprincipe. Alleen Afrika heeft nog een voorraadje IPv4-nummers liggen, maar mag deze niet verkopen aan een ander continent.

Prijzen gaan nog vijf jaar stijgen

Ondertussen hameren organisaties als ARIN op het gebruik van IPv6, dat ze als enige oplossing zien voor de toenemende IPv4-schaarste. De verwachting is dat het nog drie tot vijf jaar zal duren voordat de adoptie van opvolger IPv6 zo groot is dat de prijzen van IPv4 gaan dalen. Momenteel moet er voor een IPv4-adresje in Europa al zo'n 10 euro worden afgerekend.