“We kunnen alle Google services leveren over IPv6”, zei Google netwerk engineer Lorenzo Colitti tijdens een panel discussie op een bijeenkomst van de Internet Engineering Task Force. Hij vertelde dat maar een klein team 18 maanden heeft gewerkt aan de ondersteuning van IPv6. En daar zit de pilot fase bij inbegrepen. 18 maanden lijkt misschien lang, maar het team deed het wel naast het normale werk en was maar 20% van de tijd bezig met dit project. Nu ondersteunen alle applicaties van Google het nieuwe internet protocol.

Niet duur

Colitti zei dat het bouwen van een pilot IPv6 netwerk niet duur was en adviseerde om het in fasen uit te rollen. Als dat eenmaal is gedaan, dan is het “verfrissend simpel” om een netwerk te kunnen overzien met apparaten die wereldwijd kunnen worden aangesproken.

In de presentatie van Colitti vallen een paar frasen op. Zo staat er te lezen dat IPv6 geen “rocket science” is, en dat je er vooral voor moet zorgen dat je niet achteraan loopt bij de ondersteuning, als je tenminste geen monopoly hebt. Onlangs heeft Google nog een blogpost uitgebracht met redenen waarom IPv6 er wel degelijk toe doet.

Nijpend maar onderschat

De IEFT heeft IPv6 al in 1995 ontwikkeld, maar nu begint het gebrek aan IP adressen echt nijpend te worden. Tegen 2012 zullen ze echt op zijn en dan zal IPv6 in ieder geval moeten worden ondersteund door ISP’s en bedrijven. Voorlopig zien die bedrijven er nog niet het voordeel van in, zo bleek onlangs uit een rapport van ISOC.

Bron: Techworld