Internetknooppunt AMS-IX meet sinds de wereldwijde omzetting van afgelopen woensdag 30 procent meer IPv6-verkeer, nadat een flink aantal grote bedrijven de connectiviteit met hun leveranciers hebben laten omzetten naar de nieuwe standaard. Dat zegt Henk Steenman, CTO bij de Amsterdamse exchange. “Naar verwachting zal dit komende maanden langzaam verder groeien."

Steenman verklaarde eerder tegenover Webwereld nauwelijks effect gemeten te hebben van de IPv6-testdag die vorig jaar plaatsvond. “Het is nu een compleet andere situatie dan destijds. Toen werd het vooral aangezet om te bekijken waar het eventueel mis zou kunnen lopen. Nu is het definitief geactiveerd en draait het voor duizenden grote bedrijven in productie."

Providers wachten met uitrol IPv6

Wie zou verwachten dat het IPv6-verkeer door het activeren van IPv6 door partijen als Facebook, Google, Yahoo en YouTube zou exploderen, komt bedrogen uit. Dat komt doordat bijna alle eindgebruikers van het internet nog via IPv4 met het de buitenwereld verbonden zijn.

“Pas als internetproviders hun klanten ook gaan overzetten op IPv6, dan schiet het aandeel omhoog", zegt Steenman. “Geen enkele provider heeft op dat vlak een formele aankondiging gedaan, maar in de wandelgangen wordt er wel vaak over gesproken", zegt hij.

Voor AMS-IX zelf heeft de omzetting naar IPv6 geen direct gevolg. De routers en netwerkapparatuur van 's werelds grootste knooppunt werkten al volgens het IPv6-protocol, terwijl het netwerk zelf volledig voorbereid is op dual stack-compatibiliteit. Dit betekent dat klanten van de hub gewoon op IPv4 kunnen blijven werken. “Dat zal niet worden beperkt. Die mogelijkheid blijft voorlopig nog gewoon bestaan."

Effect vooral merkbaar bij online video

In Noord-Amerika bracht netwerkleverancier Sandvine donderdag cijfers naar buiten over het effect van de omzetting. Daar blijken het vooral de videosites YouTube en Netflix te zijn die het verkeer een boost hebben gegeven. Of dat voor Europa ook geldt, is niet te zeggen. AMS-IX meet alleen het aantal pakketjes, niet de herkomst of bestemming.

Toch is het aantal verzonden gigabits via IPv6 nog marginaal in vergelijking met IPv4-verkeer. AMS-IX meet een toename van 0,3 naar 0,4 procent in IPv6 ten opzichte van IPv4, en ook Amerikaanse cijfers laten eenzelfde beeld zien.

Dit kan onbeduidend lijken, maar Steenman verwacht komende jaren een veel groter aandeel te kunnen rapporteren. “De effecten voor het internet in zijn geheel zullen zeker merkbaar worden. De beperkingen die er waren, veroorzaakt door IPv4, vallen nu weg."

'Internet of things' wordt nu mogelijk

Steenman verwacht dat meer internetapparatuur een eigen IP-adres toegekend gaat krijgen, wat ervoor zal zorgen dat bijvoorbeeld auto's, wekkers en koelkasten sneller uitgerust zullen worden met internetconnectiviteit. Dit geeft de groei van het internetverkeer, die sinds het ontstaan van het fenomeen niet te stuiten lijkt, een extra stimulans.

De piek in het IPv6 verkeer die op woensdag te zien is.