Het Canadese bedrijf AptiQuant Psychometric Consulting is volledig fictief, ontdekt de BBC op basis van lezerstips. Die Britse omroep is, net als Webwereld en vele andere media, in deze hoax getuind. De domeinnaam voor AptiQuant is pas op 14 juli geregistreerd, meldt techblog TheNextWeb. Het fictieve bedrijf claimt al sinds 2005 te bestaan.

Domein net geclaimd

Bij de domeinregistratie staat wel een Canadees adres vermeld. Personeelsfoto's op de bedrijfssite blijken gejat van een legitiem bedrijf (Central Test) in Frankrijk. De BBC heeft contact opgenomen met dat bedrijf, wat de gekopieerde foto's bevestigt maar stelt niets te weten van AptiQuant of het geclaimde onderzoek. De telefoon bij AptiQuant wordt niet beantwoord.

Het is nog niet bekend wie er achter deze hoax zit. De BBC meldt nog dat ook CNN, the Daily Mail, the Telegraph en zakenblad Forbes erin zijn getrapt. Die media hebben het persbericht van het nepbedrijf opgepikt waarin uitgebreid melding werd gedaan van IQ-onderzoek onder ruim 100.000 browsergebruikers. AptiQuant heeft vervolgens nog geclaimd dat het wordt aangeklaagd, door IE-gebruikers.

'IE-gebruikers dom'

Volgens dat geclaimde onderzoek (PDF) hebben gebruikers van het antieke IE6 het laagste IQ: net boven de 80 punten. Mensen die websurfen met IE7, 8 of 9 komen volgens het niet bestaande AptiQuant niet boven de 100 uit.

Gebruikers van Firefox, Chrome en Safari zijn allemaal gemiddeld net iets slimmer, claimde het bedrijf. Opera-gebruikers zouden het hoogste IQ hebben. AptiQuant trok ook vergelijkingen met geclaimd eigen onderzoek van vijf jaar eerder.