Dat meldt The Register vrijdag. Voor een land dat nu niet bepaald een reputatie heeft op het gebied van vrijheid van informatie is een internetcafe op zijn minst opmerkelijk. In Irak wordt buitenlandse televisie geblokkeerd, zijn satellietschotels verboden en moet het Ministerie van Informatie toestemming geven voor de aanschaf van een fax.

Maar met internet heeft Saddam Hoesseins regering grootse plannen. Binnenkort moet Bagdad er nog een aantal internetcafes bijkrijgen en daarna zal worden uitgebreid naar andere grote steden in het land.

Irak wil de internetrevolutie niet missen. Maar al te revolutionair moet het ook weer niet worden. De internetprovider van het café is het Ministerie van Cultuur en Informatie zelf, en daar hebben ze het nog altijd niet zo begrepen op de vrijheid van informatie. De sites die de Irakese burgers in het cybercafe kunnen bezoeken, zijn dus zorgvuldig door het ministerie voor hen uitgekozen.

Echt druk zal het overigens niet worden. Een uurtje surfen kost omgerekend zo'n 2,30 gulden. Dat scheelt niet veel van de tarieven bij internetsupermarkt EasyEverything, ware het niet dat het maandloon van de gemiddelde Irakees een gulden of elf bedraagt. Een uurtje surfen zou dan volgens de westerse maatstaven op een kleine achthonderd gulden uitkomen, zo schat The Register.