Volgens de Iraanse politiechef Esmaeil Ahmadi Moghadam gaat het om intelligente software die burgers een beperkte en gecontroleerde toegang geeft tot in Iran geblokkeerde social media. Moghadam stelt dat slimme controle van social media beter is dan deze volledig wegfilteren. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van het interview van de politiechef met de Iraanse krant 7Sobh.

Gelimiteerde toegang

Momenteel geldt nog een blokkade op onder andere Twitter en Facebook. Maar met de nieuwe software moet gelimiteerde toegang weer mogelijk maken voor de massa. Volgens Moghadam is slimme controle nodig om de nadelen van sociale netwerken te voorkomen, zodat Iraanse burgers alsnog kunnen profiteren van de bruikbare aspecten.

In Iran heeft naar verluidt de helft van de 75 miljoen inwoners toegang tot internet. Daarvan omzeilt overigens een flink deel de diverse webblokkades via de versleutelde proxy's van het TOR-netwerk, wat inmiddels illegaal is in het land.

Elektronisch gordijn

Iran staat bekend om zijn strenge internetcensuur. Het land is al jaren bezig met een eigen nationale versie van internet, waarbij de autoriteiten volledige controle krijgen over de beschikbare content. Dat netwerk zou in 2013 klaar moeten zijn.

In de tussentijd zijn er diverse meldingen van het blokkeren van het Iraanse https-verkeer, zijn buitenlandse e-mailservers geweerd en is Google's zoekmachine al eens geblokkeerd. Amerika beschuldigt Iran dan ook van een 'elektronisch gordijn', waardoor het Iraanse volk is afgesloten van de rest van de wereld.