De aanhangers van de gematigde kandidaat Mousavi gebruiken het sociale netwerk voor de verkiezingscampagne. De zittende regering-Ahmedinejad wilde hier een stokje voor steken door de site te blokkeren.

Het Iraanse persbureau Ilna meldt dat Facebook geblokkeerd werd na een besluit van "een commissie van vertegenwoordigers van de ministeries van binnenlandse zaken en justitie, de binnenlandse veiligheidsdienst en een aantal andere ministeries". Op 23 mei besloten ze dat Facebook op zwart moest omdat "aanhangers van Mir Hossein Mousavi Facebook gebruiken om campagne te voeren".

Vijf miljoen sites geblokkeerd

Mousavi is een van de grootste rivalen van de conservatieve president Ahmedinejad die bij de verkiezingen op 12 juni een tweede termijn hoopt binnen te halen. Ahmedinejad zegt niet op de hoogte te zijn van de blokkade en belooft de kwestie te onderzoeken.

De autoriteiten hebben officieel nooit een reden gegeven voor het blokkeren van de site. Wel houden ze scherp in de gaten wat er gebeurt op het Iraanse deel van het web. Er wordt vooral gelet op pornografische en politiek getinte websites. Het land heeft in totaal meer dan vijf miljoen websites onbereikbaar gemaakt voor het publiek.