Stichting BREIN heeft zich in zijn eigen voet geschoten door de geëiste blokkade bij de isp's te beperken tot The Pirate Bay (TPB). BREIN stelt zelf dat er naast TPB nog een handjevol grote torrentsites zijn, zoals Kickass.to, Torrentz.eu en Isohunt. Maar door te verzuimen actie tegen deze sites te ondernemen of tegelijkertijd een blokkade van de andere grote torrentsites te eisen, was van meet van aan duidelijk dat een blokkade van alleen TPB niet effectief zou kunnen zijn, omdat er genoeg bekende alternatieven waren.

BREIN te voorzichtig?

Tot die ironische conclusie kom het Haagse Hof, die dinsdagochtend de TPB-blokkade die XS4ALL en Ziggo was opgelegd naar de prullenbak verwijst. BREIN wilde eerst de testcase rondom de TPB-blokkade afwachten, maar juist die 'voorzichtigheid' was juridisch fataal, omdat alleen de TPB blokkeren geen of nauwelijks effect heeft op het filesharen via het torrent-netwerk. En omdat het niet effectief was, was het ook niet proportioneel.

"Het kennelijk daarvoor door Brein gebezigde argument, dat zij eerst de testcase die deze zaak in haar ogen is, wil afwachten, is niet concludent omdat de uitkomst van deze 'testcase' juist voor een belangrijk deel wordt bepaald door het feit dat er alternatieve BitTorrentsites actief zijn", aldus het Hof.

Genoeg alternatieven

Overigens werd de blokkade naast de alternatieve torrentsites ook ondermijnd door de talloze Pirate Bay-proxies. Die schoten als paddenstoelen uit te grond, ondanks enkele door BREIN verkregen ex-parte verboden.