De International Organization for Standardization (ISO) bracht dit advies uit met steun van de Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC), een organisatie die internationale standaarden voorbereidt voor gebruik. Dat betekent dat Office Open XML (OOXML) waarschijnlijk een internationale standaard blijft.

Brazili├ź, India, Zuid-Afrika en Venezuela protesteerden eerder bij de IEC tegen de acceptatie van open XML. Ze eisten een nader onderzoek naar de goedkeuring van het xml-formaat. Zo zouden er fouten zijn gemaakt tijdens een stemronde in februari die uiteindelijk leidde tot acceptatie van de standaard.

Advies

In een document gericht aan het technisch bestuur, de secretaris-generaal en de ceo van de ISO alsmede het bestuur van de IEC wordt geadviseerd om de standaard ongemoeid te laten omdat het proces volgens de regels van beide organisaties verliep. Het bestuursorgaan heeft tot vier augustus om een besluit te nemen.

Een aantal voorstanders van het Open Document Format (ODF), een concurrerende standaard, is niet blij met het advies. Jurist Andy Updegrove beklaagt zich op zijn blog over de beslissing. Hij hekelt vooral de beperkte ruimte die voorhanden is om in beroep te gaan tegen stemmingen van de ISO. De regels zouden het aanvechten van een stemming bemoeilijken.

IJdele hoop

Volgens de advocaat zou zelfs het winnen van het beroep op dit moment mosterd na de maaltijd zijn. Volgens hem is de markt in verwarring gebracht en is de reputatie van de ISO geschaad. Toch is er bij bloggers nog een sprankje hoop dat het beroep tegen de standaardisatie succes heeft.