Dat is de uitkomst van de bijeenkomst in Genève deze week, waarbij afgevaardigden van de deelnemende landen door de 1100 commentaren heen werkten die vorig jaar tijdens de versnelde procedure in September waren ingediend. Toen besloten de landen de standaard niet aan te nemen.

98,4% commentaren goedgekeurd

Tijdens de Ballot Resolution Meeting deze week bogen de leden zich opnieuw over een nieuwe versie van de standaard, die het Microsoft in Januari presenteerde. Volgens een bron van Webwereld zijn de meeste problemen uit de weggeruimd.

Volgens Andy Updegrove, een jurist gespecialiseerd in standaarden en bestuurslid van de Linux Foundation, zijn 98,4% van de commentaren goed gekeurd met minimaal tweederde meerderheid. Op 16 punten werd geen overeenstemming bereikt. Hij stelt dat inhoudelijk slechts over 20 van de 1100 bezwaren is vergaderd en de rest als hamerstuk is afgedaan.

Nieuwe standaard

Het bereikte resultaat wordt maandag gepresenteerd en daarmee zullen ook nog wijzigingen aan Office OpenXML worden doorgevoerd in een nieuw document. Daarna mag het document niet meer veranderen en wordt er nogmaals gevraagd of landen hun stem willen wijzigen.

Landen die onder voorwaarden akkoord gingen, kunnen definitief nu akkoord gaan met de standaard. De verwachting is nu dat dat zou gebeuren. In theorie laat de ingewikkelde procedure het nog wel toe dat onthoudingen alsnog een normale stem worden. Dat zou Microsoft voor nieuwe problemen kunnen stellen. De kans daarop is echter niet erg groot.

Gaat alles volgens plan van Microsoft dan sluiten de inzendingen op 29 maart en wordt waarschijnlijk 31 maart OpenXML formeel ISO-29500.

Feest bij Microsoft

Volgens Microsoft-er Brian Jones eindigde de bijeenkomst vandaag met klappen en juichen en zou hij maandag na het formeel bekend worden van de situatie verder feesten.

Volgens de bron van Webwereld is het wel vrij zeker dat de standaard er nu gaat komen. Hij wijst erop dat de mensen bij Microsoft en IBM beiden dronken zullen worden, maar dat iedereen daarvoor zijn eigen redenen heeft.

IBM

IBM leidde het verzet tegen de acceptatie van de standaard. De onderneming ondersteunt het concurrende Open Document Format, die al langere tijd de status van open standaard bezit.