De vereniging voor internetprofessionals Internet Society (ISOC) wil een einde aan de 'sluipende opkomst van externe spionagetools in Nederlandse overheidssites'. Volgens de vereniging gebruiken steeds meer overheidsbedrijven statistiekdiensten als Google Analytics, Nedstat of Webtrends om het klikgedrag van bezoekers in kaart te brengen.

Volgens ISOC-directeur Michiel Leenaars schendt de overheid met het onmerkbaar laten verzamelen van bezoekersgedrag het informatierecht van de burger. Leenaars vindt dat burgers er recht op hebben om overheidsinformatie te bekijken of aangifte te doen bij de politie, zonder dat commerciële ondernemingen over hun schouder meekijken..

Volgens Leenaars is het onduidelijk wat de statistiekbedrijven met de gegevens doen, vooral als de informatieverzameling over de grens gebeurt. ISOC stelt dat 'de belangen van de burger belangrijker zijn dan de nieuwsgierigheid van de betreffende ambtenaar'. Daarom suggereert de vereniging het gebruik van analysetools per website, of een meer kwalitatieve benadering, bijvoorbeeld via gebruikerspanels.