De beide bedrijven hebben overeenstemming bereikt over de nieuwe dienst. Solcon levert op dit moment alleen nog internetdiensten via ADSL en glasvezel, maar haakt graag aan bij het Veluwse kabelnetwerk. Het Docsis3-protocol maakt bovendien razendsnelle download én upload mogelijk.

"De kabel in Harderwijk heeft voor ons toegevoegde waarde door de hoge symmetrische snelheden van 100 Mbps upload en download. Je benadert hierbij de beleving van glasvezel. We kunnen op termijn in Harderwijk toewerken naar een daadwerkelijke verglazing. Dit was ook onze voorwaarde aan CAI Harderwijk om deel te nemen aan het project", aldus Solcon-directeur Peter van der Vlies.

Open kabel

CAI Harderwijk is de eerste kabelbedrijf dat vrijwillig zijn netwerk openstelt voor derden. De deal met Solcon gaat puur om internet, maar CAI gaat ook zijn digitale en analoge tv-pakket wederverkopen aan derden. Daarmee loopt het vooruit op de gedwongen openstelling van de analoge tv-kabel van UPC en Ziggo.

Bovendien is CAI Harderwijk na Kabel Noord de tweede kabelaar in Nederland die zich expliciet committeert aan het uitrollen van glasvezel tot aan huis (Fiber to the Home, FttH). Dat staat loodrecht op het beleid van de grote kabelbedrijven Ziggo en UPC. Zij zien geen enkele reden om de schop in de grond te steken en ook de zogenaamde last mile (tussen wijkknooppunt en de woningen) te verglazen.

Ziggo en Limburg

Dat bleek ook onlangs nog eens toen de provincie Limburg besloot om niet verder met Ziggo te onderhandelen over investeringen in breedband. Voorwaarde voor een subsidie is uitrol van glas tot aan huis, maar daar wil Ziggo niet aan.

CAI Harderwijk zit in een andere situatie. "Wij zijn een stichting zonder winstoogmerk en handelen vanuit een visie. We hebben besloten dat het beter is dat we infrastructuurbeheerder zijn zodat anderen optimaal hun diensten kunnen aanbieden aan de consumenten op ons netwerk. Daarom streven we naar volledige transparantie en openheid", vertelt Edo Kweldam, directeur van CAI Harderwijk aan Webwereld.

Glasvezel logisch

Dat het bedrijf fors gaat investeren om ook de last mile te verglazen, vindt Kweldam logisch. "Uiteindelijk gaan we allemaal naar glasvezel, vroeger of later. Dat is de infrastructuur die het moet gaan doen. We moeten die stap toch maken. En het vloeit ook voort uit onze keuze om infrastructuurbeheerder te zijn. Met glasvezel vallen alle beperkingen weg."

Het is de bedoeling dat Solcon als eerste isp deze zomer zijn eerste abonnees op het kabelnetwerk van CAI Harderwijk kan aansluiten. Het tijdspad voor de uitrol van FttH is nog onduidelijk. CAI bereikt zo'n 16.000 huishoudens in Harderwijk en Hierden, en heeft daarmee een dichtheid van 90 procent.