BT, Carphone Warehouse en Virgin Media sloten hiertoe een overeenkomst met het bedrijf Phorm, dat technologie levert om internetters te volgen en hun relevante reclame aan te bieden, zo meldt de International Herald Tribune.

Open Internet Exchange

Phorm werkt aan het nieuwe online advertentieplatform Open Internet Exchange, waaraan alle websites mogen deelnemen. Inkomsten van de reclame op deze sites wordt gedeeld met de drie providers, die gezamenlijk ruim tweederde van de markt voor internettoegang in het Verenigd Koninkrijk bezitten.

Omdat Phorm inzage krijgt in het surfgedrag van de abonnees van deze providers, kunnen zij op maat gesneden advertenties aanbieden op de sites van de Open Internet Exchange. "Dat betekent een ommekeer in de online advertentiemarkt: nu kunnen adverteerders eerst vaststellen welke doelgroep ze willen bereiken", aldus Kent Ertugrul van het Londense Phorm.

Zo kunnen adverteerders die op welvarende golfspelers mikken, deze doelgroep ook bereiken buiten speciale golf-websites. De golfers kunnen online gevolgd worden en ook op totaal andere sites reclame voor hun kostbare hobby verwachten. Deze manier van 'targeting' op surfgedrag is in beperkte mate ook al mogelijk via bestaande advertentienetwerken. Daarbij gaat het echter om algemenere profielen van internetters, bijvoorbeeld gebaseerd op sitebezoek en ingevulde zoektermen.

Privacy

Phorm garandeert de anonimiteit van de gevolgde internetters door hen slechts met een nummer te volgen en regelmatig data op te schonen. Accountantsbureau Ernst & Young zou deze privacymaatregelen al hebben onderzocht en goedgekeurd. Klanten van BT, Carphone Warehouse en Virgin kunnen ook weigeren mee te doen met het nieuwe advertentiesysteem, dat volgende maand van start gaat.

Volgens Investec Securities kan de deelname aan de Open Internet Exchange alleen al voor BT een jaarinkomen van 113 miljoen euro opleveren. Het risico bestaat echter dat websurfers blasé raken van al die op maat gesneden reclame en vluchten naar sociale netwerksites, meent analiste Esther Dyson.