Het onderzoeksteam verzamelde data die gsm-providers altijd al gebruikten voor het meten van de signaalsterkte. Volgens de onderzoekers is hun methode om neerslag te lokaliseren nauwkeuriger dan de huidige meteorologische technieken. Ze zijn van mening dat hun methode ook sneeuwval, hagel en mist kan meten.

De methode is gebaseerd op het gegeven dat de kracht van elektromagnetische signalen afneemt bij bepaalde weertypen en met name bij regenval. Professor Messer-Yaron legt een verband met de televisieantennes die vroeger gangbaar waren: "Als het buiten stormde, had je slecht beeld op je televisie", verklaarde de hoogleraar tegenover de BBC.

Volgens de onderzoekers komen de resultaten in grote lijnen overeen met data die zijn afgeleid van radars en regenmeters. De nieuwe methode zou echter preciezer zijn en een groter gebied beslaan. Een ander voordeel is dat de regenval aan de oppervlakte gemeten kan worden en daardoor een nauwkeuriger beeld van het weer aan de grond ontstaat.

Voordelig

Gsm-providers gebruiken dezelfde data om hun signaal te versterken in geval van slecht weer: mensen kunnen de gsm blijven gebruiken. Omdat de data toch al gegenereerd wordt voor de gsm-providers, beschouwen de onderzoekers het als een voordelige en waardevolle aanvulling op bestaande meteorologische instrumenten.

De volgende stap in het onderzoek is het analyseren van signaalgegevens van mobiele telefoons zelf, om een nog grotere nauwkeurigheid te bereiken. De moeilijkheid hierbij is echter dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen fluctuaties in signaalsterkte die veroorzaakt worden doordat de gsm-gebruiker zich verplaatst en veranderingen waarvoor het weer verantwoordelijk is.

Eerder toonden onderzoekers van de Nottingham University aan dat de vertraging in signaaloverdracht van satellieten een goed instrument was om luchtvochtigheid te meten.