De groepering wil de efficiëntie van de energiebronnen voor computers en servers verbeteren en gebruikers aansporen om meer gebruik te maken van energiebeheer.

Op dit moment bereikt slechts 50 procent van de stroomtoevoer de pc doordat inefficiënte stroomkabels energie lekken, zo verklaarde Google-bestuurder Urs Holze dinsdag tijdens een persconferentie. Naast Google maken onder andere Microsoft, Intel, HP, Dell en Sun Microsystems deel uit van het Climate Savers Computing Initiative.

De 'klimaatbeschermers' hebben een reeks standaarden gedefinieerd voor efficiënt stroomgebruik in servers en pc's. Leden van de groepering wordt verzocht tussen nu en juli 2010 aan de standaarden te voldoen. Volgens Holze leveren de standaarden een efficiëntiepercentage van 95 procent.

De Google-bestuurder verklaarde verder dat de energiezuinige standaarden geen nieuwe technologieën vereisen. "Het is allemaal uitvoerbaar met de huidige technologieën", aldus Holze.

Duurder

Intel-manager Pat Gelsinger verklaarde dat efficiëntere stroomkabels nog niet gebruikt worden omdat ze meer geld kosten. Pc's met zulke kabels zijn gemiddeld twintig dollar duurder en servers dertig dollar, aldus Gelsinger.

De Climate Savers-groep wil dan ook dat energiebedrijven die kosten compenseren door gebruikers van energiezuinige pc's korting te geven. Bovendien, zo merkte Gelsinger op, hebben die gebruikers natuurlijk een lagere energierekening.

Het andere doel van de groepering is gebruikers voorlichten over het gebruik van energiebeheerschema's die vaak zijn ingebouwd in pc's. Volgens Gelsinger bevat 90 procent van de pc's energiebeheeropties, maar worden die zelden benut.

Besparing

Volgens de groepering kan de CO2-uistoot door de nieuwe standaarden met 54 miljoen ton per jaar worden ingekrimpt. In 2010 zullen de standaarden volgens de betrokken bedrijven een besparing opleveren van 5,5 miljard dollar.