Hoewel it-afdelingen zeker iets zullen merken van de financiële crisis, is de technologiesector volgens Gartner-analisten Ken McGee en Mark McDonald "nog veerkrachtiger dan we al dachten".

Twee budgetten

Wel verwachten McGee en McDonald dat de groeipercentages "erg laag" zullen zijn, zolang het financiële klimaat niet is verbeterd. Dat zou pas in de tweede helft van volgend jaar kunnen zijn, menen zij. De analisten adviseren it-managers voor komend jaar twee budgetten op te stellen: één gebaseerd op de aanwijzingen van hun leidinggevenden en één alternatief 'groeibudget'.

Volgens Andrew Bartels, analist bij Forrester, zullen de it-uitgaven dit jaar juist sterker groeien dan hij eerder had voorspeld: 5,4 procent in plaats van de in mei beloofde 3,4 procent. Wel verwacht Bartels voor de rest van het jaar en de eerste helft van 2009 minder bestedingen. Voor komend jaar verlaagt hij zijn voorspelling van 10 procent naar ruim 6 procent groei.

Besparingen

Charles King, analist bij Pund-IT, meent dat it-managers nieuwe projecten en upgrades zullen uitstellen. "Tenzij een onderneming kan aantonen dat die producten absoluut noodzakelijk zijn om de inkomsten te verhogen of aanzienlijk op de kosten te besparen", aldus King.

De CIO Executive Board berichtte afgelopen week dat meer dan de helft van de 50 ondervraagde cio's minder belangrijke projecten uitstelt, terwijl bijna een kwart is gestopt met het aannemen van it'ers. Een meerderheid zei hun budgetplannen voor komend jaar te herzien.

Slapende servers

Het afgenomen krediet lijkt een groter probleem te zijn voor it-managers die nieuwe apparatuur willen aanschaffen of grote projecten willen starten. Dit heeft te maken met , het feit dat banken minder leningen willen verstrekken. Volgens analist Brian Babineau is dit zelfs "de grootste bedreiging vanuit het oogpunt van de kopers".

Op de arbeidsmarkt voor it'ers zullen vanwege de ontslagen in de financiële dienstensector nieuwe talenten beschikbaar komen, menen analisten. Ook verwachten zij dat de crisis op langere termijn ertoe zal leiden dat meer studenten kiezen voor it in plaats van een carrière in de financiële sector.

Ten slotte blijven analisten it-managers adviseren om op kosten te besparen. Zoals Ken Brill van het Uptime Institute, die zegt dat 15 procent van de servers in datacenters 'slapen'. Verwijdering van die slapende servers kan veel geld besparen, evenals het letten op energieverbruik bij de aanschaf van nieuwe servers.