Ook buiten de ict-sector komt het veel voor dat mbo’ers boven hun niveau worden ingezet, maar de branche spant wel de kroon. Uit de Yacht-cijfers blijkt dat over de hele linie 21 procent van de mbo’ers op hbo- of wo-niveau werkt, terwijl binnen de ict 58 procent van de middelaar opgeleiden een dergelijke positie heeft bemachtigd.

kansen om door te groeien

Deze ontwikkeling is opmerkelijk te noemen, omdat tegelijkertijd in het rapport wordt geconcludeerd dat 14 procent van de hoger opgeleiden onder zijn niveau werkt. Volgens Dick Koopman, directeur bij Yacht, is het zeker niet nodig om als hoogopgeleide een functie onder je niveau te accepteren. "De vraag naar hogeropgeleiden is nog steeds groot en zal blijven groeien, omdat processen steeds kennisintensiever en complexer worden”, zegt hij. Dat geldt in bijzondere mate voor de ict, een van de weinige branches waar de werkgelegenheid blijft groeien.

‘Het is duidelijk dat het aanbod van hoogopgeleiden niet aansluit op de vraag die er is", aldus Koopman. "Doordat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten hebben werkende mbo’ers de kans door te groeien naar functies op hbo-niveau. De interne mbo’er die solliciteert naar de baan op hoger niveau heeft goede kaarten in handen door de kennis en vaardigheden opgedaan in de praktijk."

Overigens is de minste doorstroom van mbo'ers naar hbo-functies waar te nemen bij technische functies: daarvoor geldt dat slechts 7 procent werkt onder zijn of haar niveau.