Tweederde van het ondervraagde kantoorpersoneel weet vaak niet wat er bedoeld wordt met gebruikte it-termen. Zo blijkt uit een onderzoek van it-adviesbureau Computer People onder duizend werknemers. Doel van het onderzoek was om te kijken hoe de communicatie tussen it'ers en niet-it'ers verbeterd kan worden.

Vier op de tien ondervraagden zegt dat it-personeel niet in de gaten heeft dat hun jargon zoveel verwarring veroorzaakt. De bekendste it-termen zijn volgens de onderzoekers 'bandbreedte', 'html', 'hostnaam', 'alias' en 'ip-adres'.

Om it-termen begrijpelijk te maken, wordt aangeraden om eenvoudige woorden te gebruiken. Ook vergelijkingen met de werking van een auto of een wegenkaart, maken it-problemen vaak gemakkelijker, zo stellen de onderzoekers. Uitleg door iets visueel te maken met grafieken en andere tekeningen werkt vaak ook verhelderend.

Overigens is het gebruik van jargon niet voorbehouden aan it'ers alleen. Ruim 85 procent van de ondervraagden zegt zelf ook eigen vaktaal te gebruiken.