Meestal zijn het ontwikkelaars en beheerders die op de werkvloer minstens één keer de term open source of Linux bezigen, maar nu OSS steeds meer de mainstream kant op gaat durven IT-managers het ook steeds vaker te overwegen. Dit betekent overigens niet dat open source de heilige graal is die alle grote IT problemen oplost. Bryson Koehler van The Enterprisers project meldt dat er in elk geval meer over gepraat wordt.

"Ik denk dat de open source-conversaties steeds belangrijker worden. Bedrijven die open source moedwillig vermijden worden overduidelijk geleid door mensen die waarschijnlijk niet goed geïnformeerd zijn over de beslissingen die zij maken op dat gebied." aldus Koehler, "De kans is groot dat hun weerstand te maken heeft met een gebrek aan kennis." Koehler noemt Apple, Google en IBM als partijen die op dat gebied hun zaakjes wel goed voor elkaar hebben.

Heft in eigen hand nemen

John Vrionis van Lightspeed Venture partners gaat nog een stapje verder en meldt dat het steeds vaker de ontwikkelaars zijn die het heft in handen nemen. "In de laatste twee decennia is er een fundamentele verschuiving geweest in de beslissingnemende rol binnen een IT organisatie. Terwijl [IT-managers] nog steeds denken dat zij beslissen welke software hun bedrijf gebruikt, zijn het steeds vaker de ontwikkelaars die op dat gebied wat in de melk te brokkelen hebben.

Organisaties staan onder grote druk om software beter, sneller en goedkoper te maken waardoor ontwikkelaars ontzettend snel moeten schakelen." Vrionis meldt verder dat deze ontwikkeling ervoor zorgt dat ontwikkelaars daarom sneller grijpen naar een open source-oplossing. Tegen de tijd dat managers doorhebben wat er aan de hand is, is de software gemeengoed binnen het bedrijf.