Zowel Gartner als Forrester Research publiceerden eerder rapporten waaruit bleek dat bedrijven een overstap voorlopig niet zien zitten. Slechts eenderde van alle de grote bedrijven zou volgens de onderzoeksbureaus willen overstappen – bij de introductie van de eerst versie of het eerste Service Pack.

Een vragenrondje onder een aantal it-managers geeft aan dat migratie naar Vista nog steeds in de verre toekomst ligt. Ze vinden het prettig om met Windows XP te werken, omdat het besturingssysteem al vaak getest is, en een aanleiding voor een overstap vooralsnog ontbreekt.

Marc West, algemeen directeur van H&R Block, denkt dat zijn bedrijf pas in 2009 op Vista overstapt, 'op zijn vroegst'. Ook Paul Cavanagh-Downs, algemeen directeur van entertainmentbedrijf Aristocrat Leisure, is tevreden met XP. "Het voordeel van Windows XP is dat het er al een tijdje is. Als er een dringende reden is om te migreren dan doen we dat, maar op dit moment hebben we geen plannen om Vista uit te rollen."

Hoewel Microsoft de officiële introductie van Windows Vista heeft uitgesteld tot januari, wordt het besturingssysteem in november al verspreid onder pc-bouwers, leveranciers en ander partners. Voor deze groep is het uitstel wél een strop, melden analisten.

"Hardwareleveranciers moeten nu de verkopen in het winterseizoen missen", aldus Adam Cogan van de .Net User Group. "Dat is een vernedering voor Microsoft", vindt David Bardshaw, analist bij Ovum. "Dat grote pc-leveranciers nauwelijks op het uitstel hebben gereageerd, vind ik opvallend. Ik vermoed dat er achter de schermen al heel wat woorden zijn gewisseld."