Van Lanen reageert hiermee op de uitkomsten van de Infirmo ICT Monitor van december 2007 die tot stand kwam via een digitale enquête onder 112 startende ICT'ers. Volgens Infirmo heeft de startende ICT'er veel noten op zijn zang. De grootste groep gaf aan 2200 tot 2400 euro bruto te willen verdienen als startsalaris. Daarnaast geven ze aan binnen twee jaar op een hogere functie binnen het bedrijf te willen zitten.

De salariseis blijkt redelijk in overeenstemming te zijn met wat werkgevers bieden. Volgens Infirmo (een onderdeel van de Laurens Simonse Groep) komt de hoogte van de aanbieding in de meeste gevallen neer op 2400 euro. Volgens Mark van Lanen ligt het startsalaris daarmee hoger dan in andere sectoren. Met de secundaire arbeidsvoorwaarden loopt de ICT-sector volgens Mark van Lanen echter nog verder uit de pas. "Er wordt gesmeten met bonussen en laptops. En naast een eerste leaseauto komt er zelfs nog een tweede leaseauto voor de partner."

Doorgroeimogelijkheden

Toch vinden startende IT'ers bij het zoeken van een baan training en doorgroeimogelijkheden belangrijker dan salaris en bekendheid van het bedrijf. Ruim 52 procent van de IT’ers bestempelt training en ontwikkeling zelfs als ‘heel belangrijk. IT'ers zijn, bij het kiezen van hun startersbaan, minder kritisch op de naam of grootte van een bedrijf, salaris en internationale mogelijkheden.

Opleiding

De grootste groep ondervraagden (33 procent) had recent een studie Bedrijfskundige Informatica gevolgd. Hogere Informatica is met 18,2 procent eveneens een populaire opleiding. De grootste groep verwacht binnen drie maanden een passende functie te vinden. Eenderde van de ondervraagden geeft zelfs aan binnen één maand een geschikte functie te vinden. Ze zoeken vooral via internet, het sociale netwerk of banenmarkten en beurzen. Ruim de helft van de ondervraagde IT’ers heeft al een aanbieding gehad van een bedrijf, voordat ze überhaupt beginnen met solliciteren.

Consultancy

Over het soort werk zijn de pasafgestudeerden vrij eenduidig; maar liefst 85 procent wil liever projectmatig dan routinematig werk doen. 'Consultancy' komt als populairste functie uit de bus, gevolgd door ‘tester’.

Infirmo had wel een beetje rekening gehouden met de resultaten zoals ze nu uit de Monitor komen, zegt Van Lanen. "Wel was ik verbaasd dat de naam van het bedrijf en het salaris nauwelijks een rol blijkt te spelen bij de keuze voor een bedrijf."

Bron: Techworld