Dat heeft Ex'tent, het investeringsbedrijf van Wintzen, zondag bekendgemaakt. "Hij gaf vertrouwen en kreeg het ook. Z'n bulderende lach, aanstekelijke drive, eindeloze gastvrijheid en zélfs zijn gevloek op mr Bill Gates zullen we enorm missen", aldus een mededeling op de site van Ex'tent.

Wintzen was één van de bekendste Nederlandse IT-ondernemers. Die bekendheid dankte hij onder meer aan zijn non-conformisme. Voor BSO Origin, dat Wintzen in 1976 oprichtte, maakte hij bijvoorbeeld een jaarverslag voor kinderen.

Hij zag er – in zijn eigen woorden – uit als een 'overjarige hippie'. En hij bedacht de celfilosofie: een organisatiestructuur waarbij een bedrijf wordt opgedeeld in 'cellen' bestaande uit hooguit vijftig werknemers.

Wintzens excentriciteit stond succesvol zakendoen niet in de weg. In 1996 verkocht hij zijn BSO Origin aan Philips. BSO had op dat moment een omzet van 375 miljoen euro en kantoren in 21 landen.

Hoofd chaos

Sinds die verkoop hield Wintzen zich voornamelijk bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Eind 2006 maakte hij als gasthoofdredacteur van het ondernemersblad Sprout een kerstnummer over dit thema. Tijdens de laatste editie van Picnic vroeg hij samen met acteur Woody Harrelson aandacht voor de opwarming van de aarde.

Via zijn venture capital bedrijf Ex'tent (Eckarts tent) was Wintzen onder meer betrokken bij Greenwheels en Ben & Jerry's in de Benelux. Ook stak Ex'tent geld in BitMagic. Zelf vervulde Wintzen bij Ex'tent de functie van 'hoofd chaos'.

Condoleanceregister

Recent trok Wintzen ook de aandacht met zijn boek 'Eckart's Notes', volgens Webwereld-columnist Erwin Blom "een inspirerend boek waarin opgeroepen wordt mensen verantwoordelijkheid en vertrouwen te geven en dat te koppelen aan doelen en ambities". FEM Business schreef dat Wintzens boek aantoonde "dat managementliteratuur wél leerzaam en leuk kan zijn".

Eckart Wintzen is 68 jaar oud geworden. Op de site van Ex'tent is een condoleanceregister geopend. Bij omroep Llink is een interview te =409&cHash=27eb973e5b"]beluisteren dat Francisco van Jole in oktober 2006 met Wintzen had.