IDG heeft de verhuizing erg serieus aangepakt. Maar het is niet de eerste keer dat IDG verhuist. De vorige keer was 10 jaar geleden. Toen liep alles gesmeerd, maar was er een beperkt budget, waardoor enigszins beknibbeld werd op de serverruimte. Onze sysadmin Rick Val moest destijds de oude racks gebruiken van het bedrijf dat voor IDG in het pand zat. “Dat was niet al te fijn", zegt Rick. "Zelf had ik het natuurlijk het liefst netjes gedaan. Maar dan doen we het nu toch alsnog!”

De oude serverruimte bevindt zich in de kelder. “Dat is nooit een ideale plaats voor een serverruimte. Dat hebben we aan den lijve ondervonden toen de kelder overstroomde en dus ook de serverruimte onder water stond.”

IT in the spotlight

Maar dit keer kon Rick gelukkig zijn lol op. Omdat IDG over IT schrijft en daar dus in essentie zijn brood mee verdient, is er besloten om de serverruimte een prominente plek te geven midden op de nieuwe werkvloer. En niet alleen dat, de serverruimte zelf wordt ook nog van glas, zodat de IT transparant aanwezig en trots op de voorgrond treedt.

“Straks in het nieuwe pand is de serverruimte mooi inzichtelijk en komen er strakke kasten. Dat is natuurlijk wel heel erg sexy. Ze komen schuin tegenover de receptie te staan, dus vol in het zicht van iedereen die binnenkomt. Daarnaast kunnen we de ruimte optimaal benutten en netjes houden, omdat we alvast wat servers gevirtualiseerd hebben”, zegt Rick.

Trend

“Je ziet zo’n opvallende serverruimte trouwens steeds vaker. Het is een beetje een trend aan het worden. Bedrijven geven dan ook veel geld uit aan IT. De aanschafkosten en het onderhoud ervan is gewoon duur. En dat stop je dan ergens weg in de kelder. Zonde toch? Met zo’n glazen serverruimte als de onze kun je gewoon zien waar je bestanden worden opgeslagen en hoe je ‘naar buiten gaat’. Dat heeft gewoon wel iets!”

Aanpassingen

Er komen wel wat meer dingen bij kijken als je de serverruimte midden op de werkvloer wilt zetten. “Je zit natuurlijk met je bekabeling. Een kantoorpand is niet gemaakt voor een serverruimte als het opgeleverd wordt. In het nieuwe pand zijn bijvoorbeeld de ventilatiebuizen die in het plafond zitten ook tegelijkertijd de verwarming. Maar een serverruimte wil je natuurlijk echt niet verwarmen! En wat je ook niet wil, is dat de waterleiding doorloopt in de serverruimte, gezien de watersnoodramp van de vorige keer. Die waterleiding zit in het nieuwe pand namelijk ook in het plafond en hij is nu mooi afgedopt bij de serverruimte”, zegt Rick tevreden.

Maar een serverruimte maakt natuurlijk wel geluid. En als hij midden op de werkvloer staat, zal daar toch iets aan gedaan moeten worden. “Het maakt normaal gesproken toch wel wat lawaai. Als je daar tegenover zit, word je niet heel erg blij. Verder staat er een vergaderruimte naast. Je kijkt vanaf de vergaderruimte zelfs direct in de serverruimte. Erg gaaf, maar dan moet je nog wel kunnen vergaderen. Vanaf het laten maken van de eerste offerte hebben we de akoestische isolatiewaarde al opgenomen in ons eisenpakket. We hebben veel tijd besteed aan het oplossen van dat geluidsprobleem. Een glazen serverruimte is lastiger geluidsdicht te maken dan een dichte. Bij een dichte kun je immers op veel manieren isoleren. Maar we hebben het klaargespeeld.

WiFi

In het nieuwe pand krijgen alle werknemers en klanten van IDG draadloze toegang tot internet. De werknemers kunnen verder ook nog draadloos op het bedrijfsnetwerk, volgens Robbert Brus, junior systeembeheerder bij IDG, wordt het wel een extra uitdaging qua beheer. "Het stomme is dat we de door alle drukte rondom de verhuizing de kastjes die daarvoor bedoeld zijn nog helemaal niet uitgepakt, laat staan bestudeerd hebben. Het belangrijkste is in elk geval dat we straks de mogelijkheid hebben om iedereen te voorzien van een draadloze verbinding. Naast het feit natuurlijk dat alle desktops gewoon met CAT7 ethernetkabels aangesloten zijn."

Meer lezen over de verhuizing van IDG en de invloed daarvan op de IT lees je hier: Verhuizen en ICT: een verhaal over voeten en aarde IT-Operatie Verhuizing: Eerst meer virtualiseren IT-Operatie Verhuizing: Over Murphy en de watersnoodramp IT-Operatie Verhuizing: Slechts één server het raam uit!

Bron: Techworld