In tien jaar tijd is de implementatie van een loonverwerkingssysteem bij een overheidsinstantie in Queensland, Australië uitgelopen van een oorspronkelijke aanbesteding voor 6 miljoen Australische dollars naar een kostenpost van 1,2 miljard dollar. De opdrachtgever, Queensland Health, sleept IBM nu voor de rechter.

'Grootste faalproject in de historie'

Een onderzoek naar deze IT-ramp (dat op zich ook alweer 5 miljoen dollar kostte) heeft gehakt gemaakt van zowel de kunde van de overheid op IT-vlak als de opdrachtgever als de discutabele rol van IBM in dit geheel.

“Dit project staat in de top van faalprojecten van de overheid in dit land”, zei onderzoeker en voormalig rechter van de Hoge Raad Richard Chesterman bij de presentatie van het rapport deze zomer. “Sterker nog, het kan wel het grootste falen zijn tot nu toe.”

Het begon met 6 miljoen dollar

Nu heeft de regering in Queensland dan toch besloten IBM voor de rechter te slepen. De hele zaak begon in 2002, toen werd besloten het loonverwerkingssysteem bij de overheid te vervangen. Dat zou bij Queensland Health zo’n 6 miljoen dollar moeten kosten.

Maar 5 jaar later bleek nog weinig terecht te zijn gekomen van het project, waarna een voormalig IBM-directeur als consultant werd aangetrokken. Die besteedde het project opnieuw aan, en IBM versloeg Accenture en Logica en won het contract voor 98 miljoen dollar.

Na live-gang kregen werknemers geen loon meer

Twee jaar later was het SAP-systeem nog niet live, maar de kosten waren inmiddels gestegen naar 180 miljoen dollar. In 2010 ging het systeem eindelijk live, maar vervolgens kregen duizenden werknemers of geen salaris of een verkeerd salaris. IBM beloofde snel de problemen op te lossen, maar in 2012 waren er nog steeds 1000 ambtenaren nodig om handmatig de lonen te berekenen en over te maken.

Om de problemen in de komende 5 jaar op te lossen, is nog 839 miljoen dollar nodig, zo blijkt uit een onderzoek van KPMG. Daarmee komen de uiteindelijke totale kosten op meer dan 1,2 miljard dollar.