Het onderzoek werd uitgevoerd door investeringsbank Goldman Sachs. Uit het onderzoek blijkt dat al in 2009 een stuk minder banen beschikbaar komen, met name doordat er, naast de economische teruggang, sterk gesneden zal worden in professionele services en pc- en netwerkhardware. Ook verwachten de CIO's (Chief Information Officers) dat het nieuwe 'cloud-computing' nauwelijks extra banen zal opleveren.

Cloud-computing blijft bij woorden

Uit het onderzoek blijkt dat de CIO's de hand op de knip zullen houden als het gaat om het investeren in nieuwe technologieën. Ondanks dat cloud-computing een grote hype is, staat dit onderdeel op de laatste plaats qua prioriteiten.

Goldman Sachs: start liever geen nieuwe projecten in 2009

"De vraag naar ad hoc IT-projecten bevindt zich op het laagste punt ooit", kopt het onderzoek van Goldman Sachs. Voor het onderzoek werden besluitvormers (voornamelijk CIO's) bij honderd verschillende Fortune-1000 bedrijven gevraagd naar de personeelsplannen voor 2009.

Het rapport vermeldt verder dat 'in een economisch kritische situatie, er eerst gesneden zal worden in het personeel dat het minst oplevert'. Goldman Sachs beschouwt haar onderzoek als een 'waarschuwing' voor IT-bedrijven die in 2009 nieuwe projecten willen starten.

Vaste banen, maar met name tijdelijk personeel op de schop

Afgelopen oktober was er nog geen sprake van snijden in vaste banen. Niemand van de gevraagde managers gaf toen aan personeel te moeten ontslaan vanwege de economische situatie.

In februari steeg dit aantal naar 8 procent en in april gaf 15 procent aan IT-personeel van de hand te doen. De grootste klappen krijgt het tijdelijke personeel te ontvangen. Maar liefst 48 procent van de CIO's geeft aan dat zij niet of minder nodig zijn.

De 'oplossing': ROI

"Het codewoord binnen de sector is ROI (Return on Investment, oftewel de verhouding tussen het rendement en de investering).CIO's zijn meer en meer op zoek naar oplossingen met een hoog en snel ROI-gehalte", aldus het rapport.

"Het grootste aandeel in het terugbrengen van kosten kan behaald worden bij netwerkapparatuur", schrijft het rapport verder. 47 procent van de respondenten gaf aan dat er naast netwerkapparatuur ook gesneden zou kunnen worden in pc's, servers en opslag.

Prioriteiten liggen bij serverbeheer

De grootste prioriteiten van de managers liggen bij server virtualisatie en server consolidatie. Met deze methoden kunnen kosten dalen, applicaties geïntegreerd worden en data centers ontlast.

Aan de onderkant van de prioriteitenlijst prijken termen als grid-computing, open-source software, content management en cloud-computing. Van de laatste term gaf slechts 2 procent van de respondenten aan dit als een prioriteit te zien.

Veiligheid boven 'riskante' innovatie

De verwachting is dat door de lage animo voor cloud-computing ook de ontwikkelingen binnen de technologie vertraging zullen oplopen. Dat denkt ook analyst Charles King van Pund-IT: "De boodschap van dit rapport is dat CIO's kiezen voor geteste, welbekende technologieën die resulteren in besparingen of toename in efficiëntie. De impact van grid-computing, open-source en cloud-computing is moeilijk te doorzien voor managers aan de top, velen van hen hebben niet die technische vakkennis", aldus King.