Als je software of hardware voor netwerkdoeleinden wilt verkopen in China, moet je aan steeds strengere eisen voldoen. Het land eist onder meer een backdoor in producten en je moet de broncode overhandigen. Grote Amerikaanse en Europse leveranciers worden zo buitenspel gezet, omdat de broncode concurrentiegevoelig is. Ze zijn dan ook niet blij met de nieuwe maatregelen, zo meldt The New York Times.

Koude oorlog raakt leveranciers

De Chinese regering introduceert de nieuwe regels binnenkort in een poging de beveiliging van kritieke infrastructuren op te schroeven. Het land verkeert al een tijdje in koude oorlog met de VS over netwerkleveranciers. De VS verdenkt Chinese netwerkproducent Huawei van het inbouwen van backdoors en China verdenkt het Amerikaanse Cisco van hetzelfde. Beide landen zetten stappen om elkaars producten buiten de deur te houden.

Wat ook niet helpt zijn de onthullingen dat de twee landen elkaar bespioneren via het internet. China is met zijn hand in de koektrommel van Google betrapt en de NSA met backdoors in Chinese netwerkproducten. Tussen de twee vuren zitten IT-leveranciers aan beide kanten. Huawei en Cisco zeggen van niks te weten en de toenemende spanning tussen de twee landen zorgt voor terreinverlies bij beide leveranciers.