Op het Gartner Symposium/ITxpo in Orlando, Florida, meldden de onderzoekers dat een derde deel van de it-uitgaven buiten Noord-Amerika, West-Europa en Japan plaatsvindt.

Naar verwachting zullen de totale mondiale uitgaven dit jaar 3100 miljard dollar bedragen, een groei van 8 procent vergeleken met vorig jaar. Volgend jaar wordt een totale uitgave van 3,3 biljoen dollar voorspeld.

It-bedrijven moeten innoveren en snel inspelen op veranderingen om te kunnen blijven groeien, adviseert Gartner. Wereldwijd zal er vooral geld worden besteed aan software, diensten en mobiele toepassingen. Uitgaven hieraan zullen volgens Gartner van 57 procent in 2006 stijgen naar 60 procent in 2008 en 63 procent in 2011.

Peter Sondergaard van Gartner waarschuwt wel voor een mogelijke recessie in 2008. Hij raadt bedrijven daarom aan twee it-budgetten op te stellen voor dat jaar. "Eén budget conform de marginale groei van de afgelopen zes jaar, en een tweede dat rekening houdt met kostenbesparingen vanwege een mogelijke recessie."