De problemen zitten in het systeem van Her Majesty's Revenue & Custom (HMRC), dat is gebouwd om gezinnen belastingverlichting te kunnen bieden. Het systeem biedt echter wat meer verlichting dan de bedoeling door in totaal 12 miljard euro aan fraude door de vingers te zien, te hoge bedragen uit te keren en door andere fouten, meldt ZDNet UK.

Het computersysteem, dat werd gebouwd door EDS en wordt onderhouden door Capgemini is onlangs door de Public Accounts Committee (PAC) beschuldigd van het veroorzaken van 'het hoogste percentage fouten en fraude binnen de gehele overheid'. Jaarlijks zou het systeem zo'n 1,2 miljard euro zoekmaken en volgens PAC is het systeem daarnaast onstabiel.

Niet accuraat

De Liberale Democraten, die de noodklok hebben geluid naar aanleiding van deze cijfers, hebben laten weten dat de kwartaalcijfers die zijn vrijgegeven door HM Revenue & Customs aantonen dat de overheid er, tegen de afspraak in, niet in is geslaagd om de onjuiste uitkeringen met ten minste eenderde terug te dringen.

De regering is het oneens met zijn critici, omdat in de cijfers geen rekening houden met het feit dat te hoge uitbetalingen worden teruggevorderd. Ook zouden het bedrag van 12 miljard euro niet geheel voor rekening van het HMRC-systeem komen.