Eén van de huidige IT-trainees is Jeroen Lappenschaar. Na een bachelor Kunstmatige Intelligentie en een master Software Engineering volgt hij nu een driejarig high potential programma gericht op IT bij de bank. Hij vertelt waarom hij juist voor ING heeft gekozen en niet voor één van de vele andere mogelijkheden die hij na zijn studie kreeg aangeboden.

"Ik heb gemerkt dat de vraag naar IT'ers in Nederland op dit moment ontzettend groot is. Ondanks dat mijn LinkedIn-profiel niet was bijgewerkt met de meest recente gegevens, kreeg ik wekelijks meerdere mailtjes van recruiters. Wat me daaraan opviel was dat veel recruiters niet precies wisten waar ze het qua IT over hadden en op mij graag een label wilden plakken als bijvoorbeeld Java-programmeur, terwijl ik veel breder georiënteerd ben", vertelt hij.

Invloed IT op bankwezen groeit snel

Na een paar weken bellen en mailen kwam een recruiter van ING op zijn pad. "ING was direct heel straight to the point, wat me beviel. Een traineeship zag ik zitten omdat het kansen bood om te starten met werken en daarnaast veel te leren door middel van de trainingen en opleidingen die in het programma zijn opgenomen. De bank kon me interessante trainingen aanbieden op zowel IT-inhoudelijk gebied als op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast gebeuren er een hoop spannende zaken op IT-gebied binnen de financiële wereld. De dienstverlening van de bank is nu al heel erg op IT gericht en dat wordt alleen maar sterker. Ik vind het ontzettend interessant om deze ontwikkelingen van dichtbij te volgen en daar iets aan bij te kunnen dragen."

Juist in talent met een technische IT-achtergrond ziet ING de beste toekomstige IT-managers. Door ze naast IT-trainingen en trainingen op persoonlijk vlak, ook een opleiding te bieden waarbij ze de verschillende onderdelen van het bedrijf leren kennen, zijn zij het beste in staat het bedrijf en haar processen te snappen. Dat is uiteindelijk nodig om aan de wensen van de (interne) klanten te kunnen voldoen.

Het uitdagende aan dit traineeship is volgens Lappenschaar dat er van tevoren vanuit de bank geen duidelijke opdracht werd geformuleerd, al is het aanbod van het programma vastomlijnd. "Zo doe je in je eerste jaar 2 verschillende projecten van een half jaar, liefst binnen verschillende afdelingen waardoor je brede ervaring opdoet. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een afdeling die zich bezighoudt met de IT-systemen en applicaties voor de retail bank en haar klanten en erna een project binnen een IT-afdeling gericht op het grootzakelijk bankieren. Je tweede project kan je in het buitenland doen in een van de landen waar ING actief is." Op basis van je ervaringen en interesses ga je dan na het eerste jaar op een functie starten die aansluit bij jouw wensen en ambitie. Je blijft wel gewoon het Traineeprogramma volgen en de trainingen die daarbij horen.

Veel variatie in opdrachten

"Momenteel ben ik aan het werk met de dealingroom software van ING, terwijl IT-trainees in andere teams bezig zijn met riskmanagement of het opzetten van een private cloud", zegt hij. "Juist om na een half jaar weer elders op een andere afdeling actief te kunnen zijn en weer met een frisse blik te beginnen, dat idee sprak me erg aan."

Kijk hier voor vacatures als IT-trainee bij ING

Over een paar maanden vertrekt de jonge IT'er voor een half jaar naar een ING-vestiging Sydney. "Ze draaien daar een advanced analytics-project wat internationaal veel aandacht trekt. Ze hebben in Australië een mooie infrastructuur neergezet die op punten verder is dan die in Nederland. Daar valt enorm veel van te leren om later weer mee terug te nemen naar Amsterdam. Ze doen meer aan dataverwerking en analyse dan hier, denk bijvoorbeeld aan Hadoop."

"Wat een andere IT-trainee daar heeft gedaan is het combineren van gegevens van klanten die belden en de informatie die ze eerder al van de website hadden opgezocht. Daaruit konden patronen gehaald worden die de klantenservice veel efficiënter lieten werken. Dit is nog maar een kleinschalig project; de bredere mogelijkheden van toepassing van predictive analytics zijn enorm."

Met de dealingroom software waaraan Lappenschaar werkt, die gebruikt wordt voor de verhandeling van een bepaald type aandelen, heeft hij in de vier maanden dat hij nu bij ING actief is wel het één en ander te stellen. "Er moet een nieuwe versie komen die van de grond af aan wordt opgebouwd. Daarvoor zijn een development- en een testomgeving ingericht, maar in de productieomgeving draait nog steeds de oude versie", vertelt hij.

Oeps, verkeerde koppeling!

"Op een gegeven moment hadden we in de testomgeving een versie klaarstaan die we uitgebreid aan een lakmoesproef wilden onderwerpen. Maar wat bleek, één van de componenten in die omgeving was gekoppeld aan een onderdeel van de productieapplicatie in plaats van de testapplicatie. Dit had tot gevolg dat de productieapplicatie zich plots vreemd ging gedragen. Maar in eerste instantie wist niemand waarom dat was, wat zorgde voor paniek in de tent. Alle koppen werden bij elkaar gestoken om te zoeken naar de oorzaak en een oplossing. Meemaken dat het hele team in spoedoverleg bijeen komt en in allerijl dingen moeten worden bedacht en geanalyseerd is stiekem superspannend."

Een ander hoogtepunt tot nog toe was een hackathon die ING onlangs in Amsterdam-Noord organiseerde en waaraan interne developers, studenten en ontwikkelaars van externe leveranciers meededen. 24 uur lang werden alle voorzieningen aangeboden om naar eigen inzicht iets te bouwen waar de bank iets mee zou kunnen. Er zaten 750 IT'ers en alles was verzorgd, van bedden tot muziek tot eten en drinken.

"Zelf zat ik in een team van trainees. Na een uitgebreide brainstorm besloten wij een mobiele applicatie te ontwikkelen die het probleem oplost dat je geld aan iemand uitleent en je moet er zelf achteraan om dat geld terug te krijgen. We wilden meer druk leggen bij de schuldnemer", aldus Jeroen.

"We forkten de bestaande mobiele app van ING en voegden daar functionaliteit aan toe die je liet zien hoeveel geld je nog van mensen kreeg. Op het moment dat er iets teruggeboekt wordt, werd dit overzicht automatisch geüpdatet", vertelt Lappenschaar over de uitwerking van het idee.

"Het leverde wel praktische problemen op. Zo moesten we uitvinden wat we deden met het betalingsverkeer van andere banken en hun apps omdat we ook herinneringen naar andere rekeninghouders wilden kunnen sturen. Helaas behoorde onze app niet tot de finalisten van de hackathon, maar we gaan het idee in het najaar op de hackathon wel verder uitwerken."

Laatste snufjes worden onderzocht op toepassingen

Er werden allerlei hypermoderne technieken gebruikt om op de hackathon tot toepassingen te komen. Zo maakten diverse teams gebruik van zaken als de Oculus Rift en 3D-printing. "Uiteindelijk won een team dat Google Glass gebruikte om in straten te koop staande huizen te kunnen spotten en daar automatisch een hypotheekberekening op te laten volgen", aldus de trainee.

"Voor zover de bank nu nog geen IT-bedrijf is, zal dat het nog veel meer worden. Vrijwel alle processen zijn intussen digitaal, maar er zijn nog veel legacy systemen actief waar een efficiëntieslag in gemaakt kan worden. Daarom moet IT ontwikkeling ook boven aan de agenda blijven staan."

Eigen ICT blijft een must

"Natuurlijk kun je een hoop uitbesteden en in die zin maakt ING ook flink gebruik van partners", zegt Lappenschaar. Als een volleerd expert analyseert hij vervolgens: "Maar de eigen ICT blijft belangrijk om zelf een laag over software van externen heen te leggen en eigen unieke concepten te ontwikkelen. Alleen daar kun je meerwaarde brengen en alleen met eigen ICT kun je er van op aan dat risico's in de omgang met gevoelige financiële informatie ook zijn afgedekt. In eigen beheer kun je betere governance hierop uitoefenen."

Kijk hier voor vacatures als IT-trainee bij ING