Het onderzoek is gestart na klachten van de Italiaanse Federatie van Krantenuitgevers (FIEG). Die organisatie claimt dat Google's gebruik van krantennieuws in Google News Italië een negatieve impact heeft op het aantal bezoekers en adverteerders dat ze aantrekken.

"Italiaanse uitgevers, die geen directe vergoeding krijgen voor het gebruik van hun inhoud op Google News, hebben naar eigen zeggen geen zeggenschap over het feit of hun nieuws wordt gepubliceerd op de portaal van Google", schrijft de Italiaanse mededingingsautoriteit. "Naar verluidt is het wel mogelijk om niet weergegeven te worden op Google News, maar dat zou naar men zegt betekenen dat de content ook onzichtbaar wordt voor de de zoekmachine van Google. Dat is een erg zware straf."

Italiaanse krantenindustrie

Google ontkent deze gang van zaken. "Een van de opties voor uitgevers is om wél te verschijnen in de zoekmachine, maar niet in Google News. In dat geval hoeven ze alleen maar contact op te nemen om verwijderd te worden. Sterker nog, deze zomer hebben we met diverse vertegenwoordigers van de Italiaanse krantenindustrie gesproken en ze op de hoogte gebracht van deze mogelijkheden."

Ook vindt de Italiaanse krantenfederatie dat de Google te weinig transparant is over het algoritme dat gebruikt wordt om de volgorde te bepalen in Google News, waardoor sommige media inkomsten mislopen omdat ze zelden bovenaan komen te staan. Het gebrek aan transparantie schaadt Italiaanse uitgevers die met Google willen concurreren op de online advertentiemarkt, klaagt de Italiaanse Federatie van Krantenuitgevers. De uitgevers vrezen dat Google reclames gaat invoeren op de Italiaanse versie van Google News, zoals het al in andere landen doet. Dat zou een negatief effect hebben op de reclameinkomsten die de kranten zelf binnenhalen.

Marktverstorend

De Italiaanse mededingingsautoriteit gaat onderzoeken (pdf) of Google's dominantie op de Italiaanse zoekmarkt (naar schatting 90 procent) marktverstorend werkt. Het antitrustonderzoek duurt tot 15 oktober 2010.

Google heeft meer juridische problemen in Italië. Vier medewerkers van Google worden beschuldigd van laster en het schenden van de Italiaanse privacywet omdat Google Video een filmpje hostte waarin een tiener met het syndroom van Down werd gepest. De rechtszaak hierover dient op 29 september.