Dit heeft softwarewaakhond BSA maandag bekendgemaakt. Volgens de Business Software Alliance (BSA) leverden de illegale praktijken de verdachten meer dan honderd miljoen euro per jaar op. In totaal heeft de Guardia di Finanza, de Italiaanse financiële politie, 181 mensen opgepakt en in staat van beschuldiging gesteld. Nog eens 10.300 anderen staan op de verdachtenlijst.

Voorbereidingen

De voorbereidingen hebben ruim zes maanden in beslag genomen. Aanleiding voor de grootscheepse actie was een tip over één enkel mailadres. Het onderzoek legde vervolgens meer dan 95.000 verdachte internetadressen bloot. Dit verkoopnetwerk heeft volgens de BSA een geschatte verkoopcapaciteit van twee miljard euro. Hierop heeft de politie in meer dan dertig Italiaanse provincies invallen gedaan, waarbij duizenden illegale kopieën werden aangetroffen.

Professioneel

De bende ging volgens de softwarepolitie professioneel te werk. Zo maakten zij gebruik van e-mailmarketing en illegale websites. De producten werden verspreid via postorder. Gedurende het onderzoek zijn twaalf websites en 28 rekeningen in de gaten gehouden. "Deze zaak bewijst de groeiende dreiging van steeds geraffineerdere piratenbendes die internet gebruiken voor hun activiteiten", aldus Beth Scott, vice-president bij de BSA. "Krachtige acties zoals deze dienen ook ter afschrikking en spelen een belangrijke rol in het gevecht tegen cybermisdaad."