Dat is de uitkomst van een onderzoek van vacaturesite Monsterboard en non-profitorganisatie Loonwijzer onder 2116 ondervraagde IT'ers. Het gemiddelde bruto uurloon van IT'ers is in 2012 uitgekomen op 17,60 euro en blijft daarmee gelijk aan 2011. In tegenstelling tot vrijwel alle andere Nederlandse beroepsgroepen blijkt de IT'er echter tevreden en ziet hij de toekomst positief in.

Open voor een nieuwe baan

Van de ondervraagden verwacht namelijk 59 procent van de IT'ers in 2013 loonsverhoging te krijgen en maar liefst 79 procent verwacht dit jaar een promotie te maken. Bijna de helft (46 procent) van de werknemers actief in de IT-sector staat ook open voor een nieuwe baan, een percentage dat de afgelopen jaren is gestegen.

Dat cijfer ligt in lijn met het onderzoek eerder deze week van ICT-vacaturesite Bonque op basis van een enquête onder 600 IT-specialisten. Daaruit bleek dat twee op de drie IT'ers (waarvan ongeveer de helft een contract voor onbepaalde tijd heeft) verwacht nog dit jaar voor een andere baas te werken.

Nederlandse lonen onder druk

Het gelijk blijven van de IT-lonen in 2012 komt overeen met andere sectoren. Alleen in de bouw (plus 1,4 procent) en het transport (0,7 procent) was er sprake van een minieme loonstijging. Andere onderzochte sectoren daalden juist, zoals de agrarische sector (-6,6) en horeca/toerisme (-3,5), terwijl ook het loon in de financiële sector en de zorg gemiddeld gelijk bleef.

Tweederde van de respondenten van het onderzoek is tevreden met hun huidige IT-baan. Nog meer van hen (79 procent) is te spreken over de baanzekerheid, terwijl ook veel van hen (67 procent) zijn te spreken over de werkomgeving. Deze IT'ers zijn minder massaal te spreken over loon, slechts 42 procent is tevreden met het loonbeleid van zijn werkgever en 34 procent met de hoogte van zijn of haar salaris.