VN-telecomorganisatie ITU strijkt wederom tegen de Westerse haren in met een stille lobbycampagne langs tientallen landen, om stemmen te winnen. Het gaat om een omstreden verdrag dat afgelopen december op het WCIT-congres in stemming werd gebracht.

Internetbeheer op de helling

Zo'n 55 landen, waaronder de VS en bijna alle Europese landen inclusief Nederland, weigerden het document te ondertekenen, omdat ze bezwaar maken tegen op dubieuze wijze ingebrachte resolutie, die het huidige multistakeholdermodel van internetbeheer ondermijnt ten faveure van nationale overheden.

Ze vrezen een 'internetcoup' die staten als China, Rusland en Iran veel meer controle geeft over het internet binnen hun landsgrenzen. Dat leidt tot censuur, spionage van dissidenten en een balkanisering van het internet.

Alhoewel de 55 tegenstanders veruit de meeste economische macht hebben, lijkt ITU nu op basis van een meerderheid het verdrag door te zetten. Normaliter werkt ITU op basis van consensus, maar nu bijna honderd, veelal kleine landen, vóór zijn, gaat de strijd achter de schermen door.

Ratificatie verplicht?

Vertegenwoordigers van ITU voeren momenteel een campagne om Aziatische en Oost-Europese landen alsnog binnenboord te halen, melden Commsday en Telecom TV. Daarmee verkwanselt het ITU-secretariaat zijn neutraliteit, vinden critici.

Volgens Commsday zou ITU zelfs goedkeuring van het verdrag als voorwaarde stellen aan landen die ook na 2015 nog lid willen blijven van het wereldwijde telecomorgaan.

Achtergrond bij WCIT12: Help, ITU pleegt een internetcoup!