De cruciale WCIT12-vergadering van VN-telecomorgaan ITU in Dubai zit muurvast. De vermeende dreigende internetcoup steekt de kop weer op, maar in een andere vorm. Het gaat namelijk tot nog toe niet over nieuwe - al dan niet controversiële - regulering (zogenaamde ITR's), maar er wordt nu al dagenlang gesteggeld welke entiteiten eigenlijk onder de ITU-regels vallen, meldt het blog Dot-nxt.

Iedereen met wifi router

De ITR's gelden nu alleen voor 'erkende operators' (recognized operating agencies), een selecte groep van vooral grote telecombedrijven, waaronder (voormalige) staatstelecommonopolies. Een aantal lidstaten wil 'erkende' er nu afhalen, zodat 'operating agencies' overblijft. Dat is veel breder: 'elk individu, bedrijf, of overheid die een telecominstallatie beheert'.

Dat impliceert dat de ITU-regels zullen gelden voor elk internetbedrijf, zolderkamerhoster of radioamateur. Volgens Techdirt dekt deze uitbreiding zelfs iedereen. “Heeft u thuis een wifinetwerk opgezet? Dan kan u zomaar binnen de definitie vallen."

WCIT in mpasse

Zoals verwacht zijn de VS en Europa fel gekant tegen deze verruiming van de ITU-macht, maar onder andere Rusland, India, Brazilië, Afrikaanse en Arabische landen zijn vóór. Er is sprake van een patstelling.

De VS trachtte bij aanvang van WCIT12 met een motie de dreigende 'internetcoup' in de kiem te smoren, maar die kreeg onvoldoende steun. Ondertussen heeft ook het Amerikaanse Congres een krachtig en unaniem signaal gegeven: geen ITU-regels voor de internetsector. WCIT12 duurt nog tot 14 december.

Achtergrond bij WCIT12: Help, ITU pleegt een internetcoup!