Real wacht nog op het oordeel van Apple voor zijn gratis te downloaden app. Die biedt gebruikers tegen een maandelijkse betaling van 15 dollar muziekstreaming via wifi en 3G. De maker van multimediasoftware kondigt de iPhone-app aan op zijn blog en haalt daarbij subtiel uit naar het prijsmodel van de iTunes Music Store, dat gebaseerd is op een vergoeding per liedje of album. Rhapsody biedt diezelfde mogelijkheid.

8 miljoen liedjes

De dienst lokt gebruikers met een vast tarief voor onbeperkt luisteren naar het aanbod van ruim 8 miljoen liedjes. Bestaande gebruikers van Rhapsody kunnen inloggen, mits zij upgraden naar het 2 dollar per maand duurdere Rhapsody To Go abonnement. Nieuwe gebruikers kunnen de iPhone-app gratis uitproberen voor een nog onbekende tijdsduur.

Apple heeft eerder al concurrerende apps geweigerd, waaronder Google Voice, met als reden dat die de eigen functionaliteit van de iPhone dupliceren. Ook mogelijke verwarring bij eindgebruikers is voor Apple een argument om een app af te keuren, of nog niet goed te keuren. Ondertussen heeft ook de Zweedse muzieksite Spotify, niet te gebruiken in Nederland, een eigen iPhone-app ingediend bij Apple.

Meer muziekdiensten

Er zijn echter al precedenten; alternatieve muziekapps in de iTunes App Store. Muziekdiensten als Last.fm, Pandora, Sirius XM en iMeem, hebben al eigen apps op de smartphone van Apple. De Last.fm-app is alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten, Groot-Brittanni├ź en Duitsland. Ook de apps van Pandora en Sirius XM zijn niet beschikbaar in de Nederlandse iTunes Store.

De iMeem-app is echter wel verkrijgbaar in Nederland. Die software laat gebruikers muziek kopen in de iTunes-winkel. Bovendien is de iPhone-app beperkt ten opzichte van de reguliere iMeem-dienst.

Deze muziekdiensten zijn van origine gratis radiostations en geen muziekwinkels, zoals Apple's eigen iTunes Store en Reals Rhapsody. Pandora en Last.fm gaan echter over op betaalde modellen, mede onder druk van de licentietarieven van de muziekmaatschappijen. Rhapsody biedt zowel in de streams als in de webwinkel voor de VS gebruikers de mogelijkheid zelf specifieke nummers te selecteren. Een streamaanbieder als Pandora biedt alleen muziek die is gerelateerd aan een artiest of liedje dat de gebruiker opgeeft.

Android volgt

Verder werkt Real nu ook hard aan een Rhapsody-app voor Android, het smartphonebesturingssysteem van Google. Daarna wil Real andere mobiele platformen en appstores van telecomaanbieders bedienen. Het is nog niet bekend welke besturingssystemen dat dan zijn en in welke volgorde daarvoor Rhapsody-apps uitkomen.

Demo van Reals ingediende Rhapsody-app:

Rhapsody on iPhone from Rhapsody on Vimeo.