Het onderzoeksbureau Forrester Research heeft de transacties van 2.700 nummers geanalyseerd en is tot de conclusie gekomen dat het slecht gaat met de Itunes-service. De analyse wijst uit dat ondanks de verviervoudiging van de Ipod-verkoop in de onderzochte periode, de maandelijkse opbrengsten van de Itunes Music Store sinds januari met 65 procent gedaald zijn, zo meldt de Register.

Josh Bernoff analist bij Forrester Research trekt de conclusie dat muziek die gekocht wordt in de muziekwinkel van Apple niet de oorzaak is van de daling in cd-verkoop. Deze is de laatste vijf jaar met 20 procent afgenomen. "De verkopen zitten niet in het straatje van cd-verkopen, het moet hooguit gezien worden als een extra aankoop."

De onderzoeker wijt een deel van de slechte verkoop van de Itunes Music Store aan de technologische restricties die op de muziek aangebracht zijn, zoals drm en het feit dat deze alleen af te spelen is op een Ipod. "Met de mogelijkheid om gratis muziek te downloaden, wordt drm gezien als een probleem en niet als een voordeel", aldus Bernoff.