Tegelijk met het uitbrengen van de nieuwste OS X-versie 10.9 (Mavericks) heeft Apple ook zijn eigen applicatiepakketten iWork en iLife bijgewerkt. Die software is net als het Mac-besturingssysteem gratis voor nieuwe gebruikers van Apple-hardware. Dit geldt bij de productiviteits-apps van iWork en de consumenten-apps van iLife voor zowel Mac OS X-systemen als voor iOS-apparaten.

Mountain Lion en iOS 6 in de kou

De vernieuwde apps vereisen wel de nieuwste versies van die twee Apple-besturingssystemen. Dit zijn respectievelijk Mavericks en iOS 7. Gebruikers van eerdere versies kunnen de Apple-apps echter niet meer aanschaffen. De Mac App Store biedt alleen de nieuwe iWork- en iLife-versies, die alleen draaien op OS X 10.9.

Webwereld heeft dit getest met Mountain Lion, wat nu net de vorige OS X-versie is geworden. Hetzelfde geldt in de iTunes App Store, voor iOS, waar alleen de nieuwste versies van de twee Apple-apps zijn te verkrijgen, voor iOS 7. Webwereld heeft dit getest met iOS-versie 6.

Het bedrijf van CEO Tim Cook gebruikt met de keuze voor dit app-aanbod niet de compatibiliteitsfunctie die het zelf vorige maand heeft geïntroduceerd voor softwaremakers. Dit was in de aanloop naar het herontworpen iOS 7. Developers kunnen een vorige versie van hun app aanbieden in Apple's app store aan gebruikers die nog op een oudere versie van het besturingssysteem zitten.

Uitgekleed, en hoe terug naar vorige versie

Verder blijken de nieuwe versies van de Apple-software uitgekleed qua functionaliteit, wat veel gebruikers ontstemd. Bepaalde functies in iWork en iLife zijn afgeschaft of gewijzigd in de nieuwe, nu enige verkrijgbare, versies. Mavericks-gebruikers die nu zijn overgegaan op de nieuwe software kunnen de vorige versies nog terugvinden in hun Applicaties-map. iOS-gebruikers moeten zich voor een downgrade wenden tot een lokale back-up in iTunes op hun Mac of pc.